“Для духовної допомоги”: РПЦ відправить на війну в Україну 1300 священиків (ВІДЕО)

Владимир Путин и Патриарх Кирилл. Фото: espreso.tv

Найближчим часом Російська православна церква (РПЦ) планує відправити на війну в Україну 1300 священників. За словами митрополита Ставропольського і Невинномиського Кирила, священники вирушать на війну “для духовної допомоги російським військовослужбовцям”, адже у РПЦ тісні зв’язки з Міноборони Росії, передає FREEДOM.

Російська православна церква ще з часів імперії була і залишається ідеологічним знаряддям Кремля, кажуть експерти. Журналісти швейцарських газет Tages-Anzeiger і Le Matin на основі документів поліції з федерального архіву Швейцарії з’ясували, що нинішній предстоятель РПЦ патріарх Кирило, в миру Володимир Гундяєв, був співробітником КДБ ще в 1970-ті роки.

Навички агента Гундяєва Кремль використовує максимально. Очолювана Кирилом РПЦ стала рупором пропаганди війни у РФ.  Для її поширення в Росії навіть запустили агітпоїзд “Сила в Правді”. Пропагандисти в рясах колесять російськими містами з розповідями про так звану “священну війну”.

“У Єкатеринбурзі зустріч ешелону організували із залученням місцевої єпархії. На пероні вокзалу поїзд зустріли дзвоном. Під час стоянки ешелону духовенство єпархії, зокрема і штатні військові священники, звершували молебні за перемогу, воїнів та їхні сім’ї”, — з публікації в Telegram-каналі “Християни проти війни!”

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЕ) ухвалила резолюцію, в якій закликала ставитися до керівництва РПЦ як до співучасника злочинів режиму Путіна. У документі йдеться про те, що, просуваючи ідеї “русского мира”, РПЦ зловживає релігією і спотворює православну традицію. Але й переоцінювати ефективність пропагандистів Московського патріархату не варто, вважають експерти.

Хоча, за даними Всеросійського центру вивчення громадської думки, дві третини росіян вважають себе православними, але більшість до релігії безпосереднього стосунку не має. І причиною цьому є політика РПЦ.

“Росія насправді не є релігійною країною, якщо дивитися за такими параметрами релігійної поведінки населення як кількість розлучень, вживання м’яса в піст. Церква втрачає вплив на суспільство — людям не цікаво ходити до церкви. Пропаганда, яка спускається цими ієрархічними каналами до священників, орієнтована на найвужче коло людей, які справді стоять на службі й справді слухають ці проповіді. І це вкрай незначний відсоток росіян”, — сказав член експертної ради Центру громадянських свобод В’ячеслав Лихачов.

 У 1993 році під егідою РПЦ був створений “Всесвітній російський народний собор”. Це — міжнародна організація, мета якої — пропаганда так званого “русского мира”, а простіше — ідей путінського режиму, за кордоном. Керує собором все той же Кирило Гундяєв. У березні на зборах він назвав війну проти України “священною”, а Захід “сатанинським”.

“Сама по собі Російська православна церква не є ефективним комунікатором кремлівських ідей у великий світ. Але факт її існування, те місце, яке вона посідає в устрої сучасної Росії, — є важливою частиною того образу, який Росія вибудовує в зовнішній пропаганді на консервативний сегмент світової політики”, — додав В’ячеслав Лихачов.

Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця звернувся до президента Економічної та Соціальної ради ООН із пропозицією позбавити організацію “Всесвітній російський народний собор” спеціального консультативного статусу. Причиною дипломат назвав поширення расистських, ксенофобських, неонацистських і неоколоніальних поглядів.

Читайте також: У сучасній Росії церква — ідеальний інструмент впливу на громадян, — релігієзнавець

Прямий ефір