Згідно з давньою традицією, першим на Великдень слід з’їсти освячену крашанку, що символізує вічне життя та воскресіння Ісуса Христа.

Коли родина сідає за стіл, треба взяти крашанку та стукнутися нею з тим, хто сидить праворуч. Чиє яйце розбилося, той і їсть крашанку. 

Вважалося, що чия крашанка перемогла інших, той буде щасливим протягом року.

До крашанки можна взяти шматок освяченої паски. 

Запивали ранкову трапезу кагором. Голова родини промовляв “Христос Воскрес!”, решта сім’ї відповідала “Воістину Воскрес!”. Після цього можна було пригубити вино. Діти в родині пили узвар. 

Після крашанки та паски можна куштувати інші освячені продукти. Оскільки Страсна субота була останнім днем Великого посту, у неділю можна було вживати м’ясні страви. 

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

За повір’ями, крихти від пасок та шкаралупу від освячених яєць не можна було викидати. Їх збирали та на другий день Великодня підкопували під плодові дерева, аби все вродило. 

Популярне: