Головна Новини Суспільство релігія Смерть 12 апостолів: як померли учні Ісуса Христа
commentss НОВИНИ Всі новини

Смерть 12 апостолів: як померли учні Ісуса Христа

Ми знаємо, що Ісус Христос помер на хресті, а потім воскрес. Однак, що сталось з його учнями – 12 апостолами.

5 травня 2024, 10:10 comments2637
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Головне завдання, яке мали апостоли – це розповсюдження вчень Ісуса Христа. Однак з цим були значні небезпеки, адже люди не завжди були привітні до нової релігії. Деякі апостоли зазнали страшних мук перед своєю смертю, зокрема кількох з них було розп’ято як Ісуса, іншим відсікли голову, чи здерли шкіру. Всього один учень Христа помер природною смертю.

Смерть 12 апостолів: як померли учні Ісуса Христа

Ісус та апостоли. Фото з відкритих джерел

Термін "апостол" походить від грецького слова "apostolos", що означає посланець. Відповідно до Нового Заповіту, Ісус Христос обрав собі дванадцять учнів і доручив їм місію — поширення християнства на землі. Їхня кількість мала символізувати відродження дванадцяти народів Ізраїлю та нову надію для обраного народу.

1. Апостол Петро

Апостол Петро є найвідомішим серед апостолів Ісуса, який згодом став першим Папою Римським. Народився у Віфсаїді, що знаходиться на території Сирії. Апостол Петро навернув двох дружин імператора Нерона в християнство, а той стратив його у 67 році в Римі. Апостол сказав своїм катам, що він не гідний загинути, як Ісус, тому попросив його розіп'ясти вниз головою.

2. Апостол Андрій

Апостол Андрій був братом Петра. Спочатку він був учнем Івана Хрестителя, але згодом приєднався до Ісуса. Андрій проповідував християнство у Візантії та згідно з легендами досяг землі скіфів, тобто територію України. Апостол Андрій помер в грецькому місті Патри, де був розіп’ятим на Х-подібному хресті, що є першою літерою слова Христос.

3. Апостол Яків Зеведеїв

Після смерті Ісуса Яків відправився на Піренейський півострів для проповідування святого вчення, але незабаром повернувся до Юдеї, де став першим єпископом Єрусалиму. Він був убитий мечем за наказом царя Ірода Агріппи I у 44 році. Яків Зеведеїв став першим канонізований апостолом та є єдиний з апостолів, смерть якого описана в Новому Заповіті.

4. Апостол Іван

Апостол Іван був наймолодшим серед апостолів та братом Якова Зеведеїв. Лише Іван, який був прозваний Богословом, не закінчив життя в муках як інші апостоли. Йому пощастило опинитися серед людей, які померли природною смертю. Це сталось близько 100 року в Ефесі.

5. Апостол Пилип

Про його долю після вознесіння Ісуса відомо небагато. Навіть щодо його смерті є кілька версій, але всі вони оповідають про мученицьку загибель. Ймовірно він помер близько 80 року у Ієраполісі, сучасна Туреччина.

6. Апостол Варфоломій

Відомо, що апостол Варфоломій проповідував християнство у Вірменії, Індії, Аравії, а також Ефіопії. Він помер близько 70 року в сучасній Вірменії. Його смерть вважається однією з найжахливіших серед апостолів. Закатованого апостола розіп’яли, живцем здерли шкіру, а згодом обезголовили.

Смерть 12 апостолів: як померли учні Ісуса Христа - фото 2

12 апостолів і Ісус Христос

7. Апостол Фома

Апостол Фома був єдиним з апостолів відсутнім під час явлення воскреслого Христа, за що отримав прізвисько "невіруючий Фома". Він прийняв мученицьку смерть в Індії, де перебував з місією християнізації. Його піддавали страшним тортурам, а потім закололи мечем.

8. Апостол Матвій

Матвій став одним з апостолів, про смерть якого майже нічого невідомо. За різними джерелами вказується, що Матвія спалили в Ефіопії, або відрубали голову мечем у Персії. Також невідоме поховання апостола.

9. Апостол Симон

Апостол Симон найменш відомим з апостолів. Він проповідував Євангеліє від Північної Африки до Великої Британії. Згідно з джерелами, Апостол Симон загинув в Персії, Великій Британії або на Кавказі. Ймовірно, він був живцем розпилений надвоє, тому його часто зображають з пилкою – знаряддям його смерті.

10. Апостол Яків Алфеїв

Апостол Яків Алфеїв помер у 62 році. За легендою фарисеї злякались його авторитету, заарештували апостола Якова і віддали до суду, який виніс вирок — негайно стратити через побиття камінням.

11. Апостол Юда Тадей

Не слід плутати його з Юдою Іскаріотським, який зрадив Ісуса. Існує кілька версій щодо його смерті. За однією з них він загинув разом з апостолом Симоном під час проповідування Євангеліє. За іншою — його повісили на дереві та забили палицями або стрілами.

12. Апостол Юда Іскаріот

Більше уваги приділяється ролі, яку Юда відіграв у смерті Ісуса. Він мав продати його за тридцять срібняків. У Євангеліє від св. Матвій згадується, що після зради Ісуса він покінчив життя самогубством, ймовірно стрибнувши вниз головою зі скелі. Після самогубства Юди до групи дванадцяти було взято Маттія. Навернувши багатьох людей у християнство він був звинувачений у богохульстві та засуджений до побиття камінням. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про бабусю Ісуса та як її звати.

Також "Коментарі" писали, що вчені показали, як насправді виглядав Ісус Христос.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини