close-btn

Скільки криптовалют у світі та звідки вони беруться

Досить відомо, що криптовалюта – це децентралізований цифровий засіб обміну, який не випускається урядом або банком

Скільки криптовалют у світі та звідки вони беруться

Скільки криптовалют у світі та звідки вони беруться Фото: unsplash.com

Більшість людей, ймовірно, вже знайомі з Біткоїном, і ви також могли чути про Ethereum. Але це лише дві з більш ніж 5 000 криптовалют, які змагаються за те, щоб стати наступний проривом.

З такою великою кількістю криптовалют ви можете задатися питанням, звідки вони всі взялися.

Відсутність банків і уряду означає відсутність друку і карбування монет – але це і не потрібно. Хоча криптовалюту можна витрачати як звичайні гроші, криптовалюта народжується в результаті зовсім іншого процесу.

Вся криптовалюта – це програмне забезпечення

Багато криптовалют, таких як Біткоїн та Ethereum, «видобуваються». Інші – ні.

Незалежно від процесу походження, всі криптовалюти – це програмне забезпечення, яке створюється за допомогою коду. Цей код визначає абсолютно всі функції, пов’язані з криптовалютою, від способу зберігання даних і запису транзакцій до розподілу винагороди за майнінг і максимальної кількості токенів, що випускаються.

Майже у всіх випадках код є загальнодоступним, а програмне забезпечення, що використовується для генерації даної криптовалюти, децентралізоване, як і сама криптовалюта.

Цікаве по темі: Як використовувати ковзні середні в криптотрейдингу

Це загальнодоступне децентралізоване програмне забезпечення розміщується на окремих комп’ютерах по всьому світу, а не на центральному сервері.

Алгоритми, криптографія та блокчейн лежать в основі всього цього

Коли криптовалюта призначена для використання в якості грошей, транзакції зберігаються в спеціальній захищеній базі даних, яка називається блокчейн, що слугує книгою всіх закодованих транзакцій. Уявіть собі, що це чекова книжка для криптовалюти.

Після внесення в блокчейн запис у базі даних не може бути змінений без дотримання певних умов. Кожен учасник може бачити публічний запис усіх транзакцій.

Таким чином, технологія блокчейн дозволяє криптовалюті досягти трьох найважливіших визначальних характеристик:

  • прозорість;
  • децентралізація;
  • незмінність.

Частина коду, яка представляє те, що кінцеві користувачі знають як «токени» або «монети», – це просто рядок чисел, що зберігається в блокчейні. Криптовалюти генеруються за допомогою алгоритмів, а ці алгоритми покладаються на криптографію – звідси і назва «криптовалюта».

Більшість криптовалют видобувається

У більшості випадків алгоритми написані для того, щоб видавати токени комп’ютерам, які додають транзакції до блокчейну. Цей процес відомий як майнінг. Майнери використовують спеціальне обладнання та загальнодоступне децентралізоване програмне забезпечення криптовалюти, щоб додавати транзакції до блокчейну.

В обмін на забезпечення критично важливого обслуговування блокчейну майнери отримують плату у вигляді нових криптовалютних токенів. Більшість криптовалютних монет або токенів створюються саме так.

Деякі криптовалюти не видобуваються

Деякі криптовалюти ніколи не призначалися для заміни фіатної валюти, наприклад, долара. Іншими словами, вона ніколи не призначалася для використання в якості грошей. Така криптовалюта, яку не можна майнити, зазвичай створюється для того, щоб винагородити перших інвесторів у запуск нової криптовалюти, який називається ICO (первинна пропозиція монет).

В інших випадках нова криптовалюта може бути створена через відхилення в блокчейні, яке називається хардфорк. Хардфорк відбувається, коли протоколи блокчейну змінюються настільки суттєво, що в ланцюжку утворюється нова, унікальна гілка, несумісна зі старим ланцюжком. Наприклад, Bitcoin Cash був створений за допомогою хардфорку на оригінальному блокчейні Bitcoin.

Також читайте: Що насправді впливає на вартість криптовалюти

Доказ роботи і доказ частки

Верифікація лежить в основі криптовалют. На відміну від фіатної валюти, цінність криптовалюти не базується на довірі. Вона базується на одному з двох методів верифікації: доказі роботи і доказі частки.

Більшість транзакцій перевіряються за допомогою підтвердження роботи. Алгоритми створюють складні математичні задачі, які майнери намагаються вирішити за допомогою спеціального обладнання. Розв’язуючи головоломку, майнер перевіряє групу транзакцій, яка називається блоком, який потім додається до більшого реєстру блокчейну. Майнер, який робить це першим, отримує винагороду у вигляді криптовалюти.

Доказ частки був розроблений для того, щоб зменшити кількість ресурсів, необхідних для перевірки транзакцій. За допомогою цього методу хтось повинен довести, що він має право перевіряти транзакції і змагатися за винагороду. Користувачі повинні «закласти» власну криптовалюту, замикаючи її в загальному сховищі, щоб мати можливість перевіряти транзакції. Чим більше ви вкладете, тим більше транзакцій зможете перевірити і тим більше криптовалюти зможете заробити.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

7 правил, яких повинен дотримуватися кожен криптоінвестор

Ризики та вигоди від купівлі нещодавно запущених криптовалют

Що таке Біла Книга криптовалюти та як її аналізувати

За матеріалами: GOBankingRates.

google news