Як народжується писанка: в Італії закінчився курс із писанкарства 

Писанкарство. Скриншот: vlasno.info

В Італії нещодавно закінчився курс з писанкарства, який організувала  українська діаспора. Зустрічі відбувалися у музеї в Римі двічі на тиждень і щоразу учасники писали нову писанку. Курс відвідало понад 100 людей: як українці, так і місцеві жителі. Про це розповідається у сюжеті "Ранку Вдома".

"У нас вже були люди, які раніше приїхали з Луганської та Донецька областей. За останній рік стало більше людей, які приїхали у зв'язку з війною і опинилися в Римі. Ідея полягала в тому, щоб мистецтвом відкрити в них свіжий подих", — каже президентка ГО Ucraina Creattiva та організаторка курсу з писанкарства Вікторія Шевченко.

Писанкарством Вікторія з колегами захопилися вже давно. Спочатку створили бібліотеку, потім розробляли невеликі майстеркласи. А коли їм запропонували провести лекцію з писанкарства в музеї, вирішили зробити великий курс. Крім того, вони якраз розробляли книгу з писанкарства. Допомагала з цим заслужена майстриня народної творчості України Тетяна Коновал. Саме ця книга і стала основою курсу. 

"Наш курс був розрахований на вісім занять. Заняття тривало дві години. За цей час ми намагалися поєднати теоретичну частину з практичною. Ми готували до кожного заняття презентації. У вступі розповідали про те, як зародилося писанкарство і що таке писанка", — розповідає віцепрезидентка ГО Ucraina Creattiva та організаторка курсу в Риму Христина Кучер.

Учасники курсу зустрічалися у місцевому музеї двічі на тиждень і щоразу писали нову писанку. Курс відвідало понад 100 людей — як українці, так і місцеві. 

Писанкарство — це народна творчість, тому писати писанки можуть усі, не лише художники. Але писанкарство — це і мистецтво, адже жодної випадкової лінії на писанці немає. У кожну закладений певний зміст. Разом із тим, писанка — це сильний оберіг, тому писати її потрібно тільки з добрим серцем та світлими думками. 

Впродовж курсу учасники створили по сім писанок. Українці зазвичай обирали орнаменти того регіону, звідки вони родом, а от італійці були просто зачаровані неймовірною красою всіх писанок. Організатори вже планують новий курс з писанкарства, аби ще більше людей в Італії дізнались про українську культуру та звичаї.

Читайте також: Великодні традиції, особливості та значення свята: інтерв'ю з етнологинею із "Музею Івана Гончара" 

Прямий ефір