close-btn

Вчені знайшли на Марсі місце, де могло існувати життя

Марсохід NASA виявив на дні озера, яке висохло мільярди років тому, умови, що могли сприяти існуванню життя на Червоній планеті

Марс

Фото: unsplash.com

Астрономи провели аналіз даних отриманих марсоходом NASA Curiosity під час дослідження дна кратера Гейл на Марсі, де мільярди років тому було водне озеро.

У місцевих каменях марсохід виявив велику кількість оксиду марганцю, йдеться в дослідженні, опублікованому у Journal of Geophysical Research: Planets. Цей мінерал зустрічається на Землі в озерах, де існують потрібні умови для окислення, що призводить до створення кристалів марганцю в присутності кисню.

Учені вважають, що схожі на земні умови були присутні в марсіанському озері. Це може означати, що на Марсі могло існувати життя, але поки не зрозуміло, яким чином на планеті виникло так багато кисню.

Читайте також: Як Марс змінює клімат Землі — відповідь вчених

Через велику кількість кисню на Землі, який створюється фотосинтезом, на берегах озер утворюється оксид марганцю. Він також виникає через те, що мікроби допомагають проводити реакції окислення марганцю.

Але яким чином у кратері Гейла сформувалася така велика кількість оксиду марганцю, вчені до кінця не розуміють. Річ у тім, що поки що на Червоній планеті не виявлено ознак існування позаземного життя. А механізм створення кисню на Марсі все ще залишається загадкою.

Оксиду марганцю багато на Землі й він бере активну участь у біологічних процесах. Практично всьому життю на нашій планеті з тих чи інших причин потрібен марганець.

Вас може зацікавити: Скільки заплатять астронавтам, які полетять на Марс — NASA

За словами дослідників, для створення оксиду марганцю потрібні сильні умови окислення, а тому найімовірніше в озері ці мінерали утворилися тоді, коли на Марсі було багато кисню в його атмосфері.

Науковці вважають, що озеро на Марсі було придатним для життя протягом величезного періоду часу, адже для формування оксиду марганцю потрібні тисячі років. Але поки вчені точно не знають, звідки на Марсі з’явилося так багато кисню. Цілком імовірно, що кисень міг бути викинутий із крижаних відкладень під час падіння метеоритів на поверхню Червоної планети.

Вчені вважають, що якщо в процесі окислення марганцю брали участь живі мікроорганізми, то їхні сліди можуть залишитися в породах, які містять марганець.

Нагадаємо, науковці виявили нові сполуки під поверхнею Марса, що може свідчити про наявність там живих організмів. Марсохід Curiosity під час нових досліджень Червоної планети зробив цікаве відкриття в кратері Гейл. З’ясувалось, що там є стабільний потік метану (найпростішої органічної сполуки вуглецю з воднем), який виходить з-під поверхні.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Вода з Марса могла просто полетіти в космос — NASA

Місячні та сонячні затемнення у 2024 році: коли чекати та чи побачать їх українці

Вчені виявили майже 20 унікальних космічних явищ: чи небезпечні вони

За матеріалами ScienceAlert

google news