Терпець урвався: іноземні кредитори хочуть, щоб Україна відновила виплати за боргами

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Іноземні кредитори підштовхують Україну до відновлення виплат за боргами після тривалої перерви. Йдеться про власників українських облігацій, включаючи інвестиційні компанії BlackRock та Pimco.

Про це пише Wall Street Journal.

Терпець урвався

За даними видання, наразі іноземні кредитори формують комісію та наймають консультантів для переговорів щодо відновлення виплат, які були припинені після початку війни в Україні.

WSJ наголошує, що міжнародні кредитори України довго чекали, але наразі терпець урвався.

Вони хочуть, щоб українська влада підписала угоду, за якою знову розпочала б виплати відсотків за кредитами - в обмін на списання "значної частини" боргу.

Повідомляється, що така пропозиція вже озвучена українській владі. Інвестори планують отримувати від України 500 мільйонів відсоткових виплат щорічно. Загалом у кредиторів українських облігацій на 20 мільярдів євро.

Загроза дефолту

WSJ пише, що якщо Україна не відновить виплат за боргами іноземним кредиторам, на неї може чекати дефолт вже до осені.

Якщо угоду не укладуть, Україна може оголосити дефолт – оскільки у серпні закінчаться канікули з обслуговування держборгу, запроваджені іноземними фондами після повномасштабного вторгнення РФ.

Водночас влада США та інші західні країни стурбовані тим, що гроші платників податків опиняться в руках власників облігацій, якщо Україна відновить будь-яке обслуговування боргу.

Країни погодилися надати Україні боргові канікули на суму близько 4 млрд доларів власних позик до 2027 року і висловили занепокоєння, що власники облігацій можуть почати виплачувати борги раніше, ніж вони.

Видання нагадує, що Україна збільшила свої валютні резерви до рекордно високого рівня у квітні, тоді як центральний банк України розглядає можливість відкату контролю за рухом капіталу цього року

Деякі власники облігацій запропонували використати заморожені активи РФ в Європі та США для погашення частини боргу, але МВФ і кілька країн G7 поки що не підтримують цю ідею. Водночас, вони зазначили, що можуть підтримати менші відсоткові виплати в період до 2027 року - за ставками, значно нижчими за ринкові.

Зауважимо, Україні дуже важливо забезпечити реструктуризацію боргу до того, як у серпні закінчиться дворічне заморожування виплат, узгоджене власниками непогашених міжнародних облігацій на суму 20 мільярдів доларів. 

Україна готова надіслати міжнародним власникам єврооблігацій план реструктуризації свого боргу на 20 мільярдів доларів на початку травня.

Державний борг України збільшився вдвічі

Сукупний державний борг України у березні 2024 року виріс одразу на 434 млрд грн (+8%) до 5,924 трлн грн.

З початку війни державний борг збільшився у два рази (+2 758 млрд. грн.), у валютному еквіваленті – на 55% (+51,6 млрд. дол.).

Основний приріст держборгу зумовлюється залученням зовнішніх офіційних пільгових кредитів (від ЄС, урядів інших країн, МФО).

Зауважимо, що частину із зовнішнього боргу реструктуризовано: перед офіційними кредиторами з G7, Паризького клубу – до кінця березня 2027 року, перед комерційними кредиторами – наразі до серпня 2024 року, але за програмою МВФ також заплановано продовження до 2027 року.  Це суттєво зменшує навантаження на бюджет: завдяки реструктуризації очікується економія на погашенні і обслуговуванні держборгу у 2024 році у сумі 4,6 млрд.дол, сумарно до 2027 року – 14,8 млрд.дол. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com