close-btn

Чи варто купувати акції Meta — огляд

Інвестори в Meta Platforms чудово провели час протягом останніх 12 місяців, коли акції компанії зросли на приголомшливі 150%. Але після того, як компанія приєдналася до Apple і Microsoft з ринковою капіталізацією понад $1 трлн, інвестори можуть задатися питанням, чи варто купувати ці акції у 2024 році

Чи варто купувати акції Meta — огляд

Чи варто купувати акції Meta — огляд Фото: freepik.com

Стійкий рекламний бізнес

Останні кілька років були схожі на американські гірки для основного рекламного бізнесу Meta.

Все почалося з величезного буму, спричиненого пандемією COVID-19, яка підняла попит на цифрові послуги (включаючи цифрову рекламу) до небес, піднявши на ноги більшість технологічних компаній. Рекламний бізнес Meta продемонстрував стабільне зростання доходів на 21% та 36% у 2020 та 2021 роках.

Однак бум тривав недовго. Відновлення світової економіки та низка проблем – серед яких посилення політики конфіденційності Apple та конкуренція з боку відеосервісу TikTok – погіршили результати Meta у 2022 році. Того року виручка впала на 1%, а операційний прибуток скоротився на 25%. Інвестори, які звикли до історичних темпів зростання Meta, були шоковані.

На щастя, спад був тимчасовим, і у 2023 році бізнес Meta повернувся на правильний шлях. Виручка за рік зросла на 16%, а операційний прибуток підскочив на 47% – частково завдяки скороченню витрат. У четвертому кварталі дохід та операційний прибуток підскочили на 24% та 97% у річному обчисленні відповідно.

Завдяки широкому охопленню, Meta – і її різні платформи, включаючи Facebook, WhatsApp, Instagram і Messenger – є основним рекламним сервісом для будь-якого бізнесу, як малого, так і великого.

Допоки Meta зможе підтримувати та збільшувати свою базу користувачів і залученість, вона залишатиметься однією з найпривабливіших платформ для цифрової реклами на планеті.

Вливання грошей у створення метамережі

Хоча інвестори, можливо, більше не занепокоєні здатністю Meta відновити зростання свого рекламного бізнесу, їхнє занепокоєння щодо її метаверсії, Reality Labs, залишається незмінним.

Цікаве по темі: Meta запровадить віртуальну реальність у школах

Після того, як у 2022 році цей підрозділ зазнав операційних збитків у розмірі $13,7 млрд, у 2023 році він втратив ще $16,1 млрд. Ще більш незручним для інвесторів є те, що доходи підрозділу знизилися на 12% у 2023 році, що призвело до збільшення операційних збитків на 18%.

З одного боку, значні і постійні інвестиції Meta в метапростір здаються раціональними, оскільки компанія намагається побудувати те, що, як вона сподівається, стане наступною великою платформою для соціальної взаємодії. Проте, враховуючи, що ця індустрія тільки зароджується, попереду ще багато ризиків і невизначеностей.

Оцінка Meta

Зрештою, ніхто не повинен приймати інвестиційне рішення щодо акцій, поки не розгляне їхню оцінку.

На 2 травня акції Meta торгуються з коефіцієнтом ціна/прибуток (P/E) 25,35, що відповідає середньому значенню за п’ять років. Для порівняння, інший провідний цифровий рекламодавець, Alphabet, має співвідношення P/E на рівні 29.

Чи варто купувати акції Meta

Інвестиційна теза для Meta залишається неоднозначною.

З позитивного боку, компанія продемонструвала у 2023 році, що її рекламний бізнес може продовжувати зростати.

Недоліком, однак, є те, що зусилля компанії в метапросторі залишаються дорогими, і чи окупляться вони коли-небудь для акціонерів, поки що неясно.

До того ж, згідно оцінки акції компанії переоцінені, що робить їх у кращому випадку придатними для утримання для існуючих інвесторів. Для тих, хто ще не має Meta у своєму портфелі, однак, було б розумно поки що триматися подалі від акцій.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Meta створює нове покоління ШІ-чипів: що вони робитимуть

Meta почала запуск нової ШІ-моделі Llama 3: чим особлива

Meta створить пристрої, які дозволять керувати ШІ силою думки

За матеріалами: Yahoo!Finance.

google news