close-btn

Названо, в яких польських банках українці зберігають гроші

Серед клієнтів-іноземців в банках Польщі найбільше саме українців. В першу чергу це пов’язано з міграцією через повномасштабну війну. Яким саме фінустановам українські біженці довіряють гроші, читайте в матеріалі

Названо, в яких польських банках українці зберігають гроші

Фото: freepik.com

Згідно з даними Управління у справах іноземців, понад 80% іноземців, які поселяються в Польщі, є громадянами України. За різними оцінками, у Польщі проживає понад 2 млн українців. Деякі з них тут працюють, створюють сім’ї та компанії. Більшості також потрібні банківські рахунки, щоб отримати допомогу або надіслати кошти своїй родині.

Станом на кінець 2023 року, в польських банках обслуговувалось понад 2,1 млн іноземних клієнтів, більшість з яких українці — 1 047 782 особи. Це на 29 тис. більше, ніж у 2022 році.

Найбільше українців серед своїх клієнтів мають такі банки, як BNP Paribas, Santander Bank Polska та Pekao.

Читайте також: Названо, скільки податків європейські банки заплатили Кремлю

Рейтинг польських банків за кількістю українських клієнтів виглядає наступним чином:

  1. BNP Paribas — 331 887 особи;
  2. Santander — 324 299;
  3. Pekao — 249 267;
  4. Alior Bank — 66 660;
  5. Credit Agricole — 58 600;
  6. Bank Pocztowy — 16,802.

Водночас низка великих банків Польщі, серед яких ING, Millennium та mBank не надали точної інформації по клієнтах-іноземцях, у тому числі з України. Тому вищевказана загальна кількість українців в польських банках може бути значно більшою.

Нагадаємо, у 2023 році українці підвищили свої витрати в Польщі до 7,1 млрд злотих, що на 31% перевищує показники попереднього року, згідно з даними польського Головного статистичного управління.

Цей ріст зробив українців другими за величиною споживачами в Польщі після німців. Такий приріст витрат українців у Польщі наближається до рівня до пандемійного періоду 2016-2019 років, коли середній обсяг витрат становив приблизно 7,5 млрд злотих (1,75 млрд євро).

Також ми писали, що Getin Holding та його власник Лєшек Чарнецький повинні протягом пів року продати 100% частки в статутному капіталі Ідея Банку. Відповідне зобов’язання їм надіслав Національний банк України (НБУ). Детальніше читайте в нашому матеріалі.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

НБУ оприлюднив звіт про стан фінансового сектору України

Банки знизили ставки по кредитах і депозитах для населення

Наскільки українці довіряють НБУ та банкам — дослідження

Джерело: bankier.pl

google news