Путін зібрався до Китаю — про що проситиме Сі Цзіньпіна (ВІДЕО)

Володимир Путін і Сі Цзіньпін. Фото: gettyimages.com

Росія зіткнулася із серйозними труднощами з китайськими банками. Вони блокують транзакції. У результаті значну частину платежів підприємства РФ проводять через посередників. Виправляти ситуацію збирається особисто Путін. Він уже готує візит до Пекіна. Інсайдери розкривають, про що російський диктатор проситиме Сі Цзіньпіна під час своїх відвідин Китаю, повідомляє FREEДОМ.

Російський бізнес підлаштовується під нові реалії економічного співробітництва з Піднебесною. ЗМІ повідомляють, що половина платежів Росії до Китаю вже здійснюється через посередників. Налякані загрозою введення санкцій за співпрацю з російською військовою машиною китайські банки обмежують відносини з російськими компаніями.

“Джерела, зокрема торгові консультанти, банкіри, імпортери та експортери, які побажали залишитися анонімними, повідомили, що тривалі затримки транзакцій і постачань призвели до того, що підприємства звернулися до посередників, попри високі комісії та ризики конфіскації вантажів у третіх країнах”, — пише агентство Reuters.

Росія організувала схему обходу санкцій через нібито дружні Гонконг, Киргизстан, Казахстан та Об’єднані Арабські Емірати. На практиці таку схему вкрай важко тримати в секреті.

“Одне з джерел повідомило, що велика партія серверів, яку перевозили в Росію з Китаю через Казахстан, була конфіскована, оскільки цей товар потрапив під санкції США”, — йдеться в публікації Reuters.

І попри ризики втрати грошей і навіть товару, так працює більшість російських компаній.

“Є багато [російських] бізнесменів, які просто ходять із банку в банк, відкриваючи поточні рахунки. Якщо їхній платіж не проходить, вони переходять до наступного”, — сказало одне з джерел Reuters.

У вкрай обережному ставленні Китаю до Кремля аналітики не бачать нічого дивного.

“Китай залежить від своїх покупців у Європі та Сполучених Штатах, а вони сьогодні незадоволені Китаєм. Звертається увага і на згадки в ЗМІ, що їх спіймали на шахрайстві, коли вони обіцяли не підтримувати війну і не допомагати [російським] військовим. Імовірно тому [китайський] TikTok був заборонений у США. Це свого роду перша відсіч, яку отримав Пекін. І далі може бути гірше”, — коментує старший науковий співробітник Atlantic Council Дайан Френсіс.

У своїй риториці Китай не засудив, але й не підтримав Путіна за розв’язану війну проти України. Водночас про відкриту підтримку російського режиму не йдеться.

“Китай не відправляє в Росію зброю, тому що боїться американських санкцій. Вони, звісно, бояться вторинних санкцій, які можуть бути пов’язані з постачанням товарів [подвійного призначення] в Росію”, — зазначає американський аналітик з питань безпеки Майкл Кларк.

Російські інсайдери повідомили журналістам про деталі майбутнього візиту Путіна в Китай. Багато хто очікує, що Путін спробує умовити Сі Цзіньпіна вплинути на банківську ізоляцію Росії. Водночас з огляду на те, що головними торговельними партнерами Китаю є Європа і США, аналітики сумніваються, що Пекін ризикуватиме банківською системою заради економічного благополуччя російських компаній.

Читайте також: Як примусити Путіна до миру — думка експертів і глядачів телеканалу FREEДОМ

Нагадаємо, у Кремлі офіційно поки що не називали дати поїздки Путіна до Китаю. За інформацією ЗМІ, візит заплановано на 15-16 травня, але дати ще можуть бути скориговані. Це стане першим закордонним візитом російського диктатора після “інавгурації”, яка відбудеться 7 травня. Росія також була першою країною, куди приїхав Сі Цзіньпін після переобрання на третій термін минулого року.

Прямий ефір