РПЦ є одним зі стовпів окупаційної влади — розбір експерта

Патріарх Кирил і Володимир Путін. Фото: comments.ua

На окупованих територіях України немає релігійних свобод, практично все захоплено Російською православною церквою (РПЦ). Про це сьогодні, 5 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів журналіст, президент громадської організації “Центр досліджень соціальних перспектив Донбасу” Сергій Гармаш.

“Жодних релігійних свобод там фактично вже немає. Крім РПЦ, немає інших конфесій. Щоправда, мусульмани ще якось представлені там. Але тих же Свідків Єгови на окупованих територіях переслідують так само як у Російській Федерації. Баптистські церкви знищуються, зокрема, і фізично — людей переслідують, репресують”, — сказав Гармаш.

Він нагадав, що ще в червні 2014 року в Слов’янську Донецької області окупанти вбили чотирьох членів п’ятидесятницької церкви “Преображення Господнє” — двох дияконів і двох синів старшого пастора.

“З цього моменту позначилася лінія окупантів на переслідування саме за релігійні переконання. І нічого, крім РПЦ, там сьогодні немає”, — наголосив експерт.

Російська православна церква з 2014 року допомагала окупантам — як на захоплених територіях, так і на вільних українських землях.

“Згадаймо, як у 2014 році священник із Краматорська бігав з автоматом у Стрєлкова (Гіркіна) і людей убивав. У мене була інформація, що і Свято-Успенська Святогірська Лавра надавала майданчики для підготовки тих же бандитів Стрєлкова. РПЦ брала участь у всьому цьому, вона розуміла, для чого їй це потрібно — саме для захоплення цих територій. І сьогодні РПЦ на окупованих територіях, як і в усій Російській Федерації, залучена в політичну систему російської держави. Тому вона фактично — гілка влади, вона диктує людям, як сприймати те, що відбувається”, — продовжив Гармаш.

“Мені важко назвати взагалі РПЦ церквою, релігійною організацією. Тому що сьогодні це — абсолютно політичний інститут, інтегрований в усі російські політичні структури. І РПЦ є одним зі стовпів окупаційної влади”, — резюмував Гармаш.

Читайте також: У сучасній Росії церква — ідеальний інструмент впливу на громадян, — релігієзнавець

Нагадаємо, Російська православна церква (РПЦ) планує відправити на війну проти України 1300 священників.

Прямий ефір