Вибухи, підпали, кібератаки: Росія планує диверсії по всій Європі (ВІДЕО)

У Москві. Фото: ukrinform.ua

Росія планує диверсії в Європі, — про це спецслужби країн Євросоюзу попередили свої уряди. За їхніми даними, Москва почала активну підготовку до вибухів, підпалів і кібератак на території Європи, повідомляє FREEДOM.

Росія постійно веде шпигунську діяльність у Німеччині, упевнений глава Федерального відомства з охорони конституції Томас Хальденванг. До початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ситуація, за його словами, нагадувала фазу холодної війни. Але опісля, через позицію Берліна та його підтримку Києва, російські агенти активізувалися. Часто вони працюють під прикриттям і приїжджають до Німеччини як бізнесмени, журналісти чи науковці. Крім того, тепер Москва застосовує повний спектр диверсійних дій.

“Зрозуміло, у російському арсеналі є і диверсійна діяльність. Москва може бути життєво зацікавлена в тому, щоб перешкоджати або ускладнювати постачання зброї в Україну. А країна, яка готова вести війну найжорстокішими методами, не цуратиметься диверсій”, — заявив глава Федерального відомства з охорони Конституції Німеччини Томас Хальденванг в інтерв’ю виданню Deutsche Welle.

Financial Times із посиланням на джерела в розвідці європейських країн повідомляє, що останнім часом діяльність російських спецслужб стала агресивнішою та скоординованішою. Кремль почав активніше готувати диверсії, не надто переймаючись можливими жертвами серед цивільного населення. Експерти вважають, що така активність пов’язана з підготовкою низки міжнародних заходів.

“По-перше, це вибори до Європейського парламенту. По-друге — Глобальний саміт миру, який відбудеться у Швейцарії в червні. По-третє — саміт НАТО. Тобто — низка глобальних заходів, які мають таке серйозне міжнародне значення. І російська сторона намагається таким чином дестабілізувати ситуацію в Європі, посіяти якусь паніку, спричинити проблемні моменти серед населення”, — прокоментував співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

Кремль докладає максимум зусиль, щоб відновити свою присутність у Європі. Для цього часто використовує довірених осіб — переважно з російської діаспори. А ще — членів організованих злочинних угруповань, із якими у російських спецслужб давні зв’язки. Активізувалися також кремлівські хакери.

В уряді Франції повідомили — за останні місяці жертвами російських інформаційних атак стали 25 із 27 країн Євросоюзу. Мішенями кібергрупи APT28 стали залізничні компанії в Чехії, Латвії, Литві, Румунії та Естонії, а також акаунти електронної пошти Соціал-демократичної партії Німеччини.

“Європейські лідери неодноразово говорили та наголошували, що напередодні виборів до Європарламенту планується активізація російської гібридної агресії. Безумовно, це все зараз у пріоритеті у європейських лідерів і спецслужб. Безумовно, вони працюють і та діяльність, яка проводиться, не так афішується, щоб про неї публічно та прозоро говорили”, — вважає Михайло Пашков.

Крім операцій за кордоном, найближчим часом російські спецслужби можуть організувати провокації й на території Росії, повідомили агенти партизанського руху “Атеш”. За їхньою інформацією, російські силовики планують масові затримання мусульман. У деяких затриманих нібито знайдуть саморобні вибухові пристрої.  Москва хоче вкотре неправдиво звинуватити Україну в підготовці терактів у Росії.

Читайте також: РФ готує диверсії в Європі та глушить GPS у районі Фінської затоки

Прямий ефір