close-btn

Сем Альтман розповів, яким буде майбутнє штучного інтелекту

Чого очікувати від штучного інтелекту найближчим часом? Чи будуть AI-інструменти випускатися на спеціалізованих пристроях? Де брати навчальні дані для ШІ? Чи слід чекати на AGI та GPT-5? Про це розповідає генеральний директор Open AI Сем Альтман

Сем Альтман розповів, яким буде майбутнє штучного інтелекту

Сем Альтман розповів, яким буде майбутнє штучного інтелекту Фото: wikipedia.org, freepik.com

В інтерв’ю MIT Technology Review Альтман розповів, що інструменти штучного інтелекту стануть ще більш міцніше пов’язаними з нашим повсякденним життям, ніж смартфон.

«Те, чого ви дійсно хочете, — це щоб штучний інтелект допомагав вам», — зазначив гендиректор Open AI, додавши, що ідеальний ШІ додаток, це немов суперкомпетентний колега, який знає абсолютно все про все життя користувача, кожен електронний лист, кожну розмову, яку той коли-небудь мав.

За словами Альтмана, ШІ може вирішувати деякі завдання миттєво, а для більш складних він може піти і зробити спробу, але повернутися з питаннями до вас, якщо це буде потрібно.

Це стрибок у порівнянні з поточними пропозиціями OpenAI. Його провідні програми, такі як DALL-E, Sora та ChatGPT (які Альтман назвав «неймовірно тупими» порівняно з тим, що буде далі), вразили своєю здатністю генерувати переконливий текст і сюрреалістичні відео та зображення. Але вони здебільшого залишаються інструментами, які ми використовуємо для виконання окремих завдань, і вони мають обмежені можливості дізнатися про нас з наших розмов з ними.

У новій парадигмі, як бачить Альтман, штучний інтелект буде здатний допомагати нам за межами чат-інтерфейсу і знімати з нас реальні завдання.

Цікаве по темі: Apple поновила переговори з OpenAI щодо ШІ у iPhone

Чи знадобляться людям нові пристрої для використання AI

Хоча смартфони є надзвичайно потужними, а їхні розробники вже впроваджують більше функцій, керованих штучним інтелектом, деякі підприємці вважають, що ШІ майбутнього потребуватиме більш цілеспрямованих пристроїв. Деякі з таких вже починають з’являтися.

При цьому Сем Альтман каже, що існує ймовірність того, що нам взагалі не знадобиться пристрій.

«Я не думаю, що для цього знадобиться нове обладнання», — сказав гендиректор OpenAI, додавши, що передбачуваний тип програми може існувати в хмарі. Але він швидко додав, що навіть якщо ця зміна парадигми ШІ не вимагатиме від споживачів купувати нове обладнання, стати власником нового специфічного гаджета люди будуть раді.

Як майбутнє співвідноситься з нинішнім дефіцитом навчальних даних у галузі

Щоб створити GPT-4 та інші моделі, OpenAI шукав навчальні дані в інтернет-архівах, газетах і блогах, оскільки закони масштабування давно довели, що зі збільшенням розміру моделі вона стає кращою. Але знайти більше даних для навчання стає дедалі складнішою проблемою. Значна частина інтернету вже «поглинута», а доступ до приватних або захищених авторським правом даних «загруз» у юридичних баталіях.

Альтман оптимістично налаштований, що це не буде проблемою протягом тривалого часу, хоча він не сформулював конкретніше.

Читайте популярне: OpenAI Сема Альтмана стикається з юридичними перешкодами в ЄС через ChatGPT

«Я вірю, але не впевнений, що ми знайдемо вихід із ситуації, коли потрібно все більше і більше навчальних даних. Люди є доказом того, що існує якийсь інший спосіб [тренування інтелекту]. І я сподіваюся, що ми його знайдемо».

Створення AGI

Основна ідея OpenAI вже давно обертається навколо створення штучного загального інтелекту (AGI), — також «генералізований» / «сильний». Це ШІ, який може міркувати так само добре або навіть краще, ніж людина. Заявлена місія компанії полягає в тому, щоб така технологія «принесла користь усьому людству».

Альтман підозрює, що буде кілька різних версій AGI, які будуть кращими і гіршими в різних речах.

Коли ми побачимо GPT-5

На це питання гендиректор OpenAI журналістам поки що не відповів. На їх питання, чи знає він, коли вийде наступна версія GPT, він дав спокійну відповідь: «так», посміхнувшись, але нічого не додавши.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Сем Альтман у списку мільярдерів Forbes: у що інвестував генеральний директор OpenAI

Розробник Worldcoin планує співпрацювати з PayPal та OpenAI

OpenAI покращила нейромережу DALL-E: що нового з’явилось

google news