Головна Новини Суспільство події Яку гру веде Макрон та Сі Цзіньпін перед самітом миру: що важливо для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Яку гру веде Макрон та Сі Цзіньпін перед самітом миру: що важливо для України

Сі проводить промацування ґрунту в контексті мирної конференції у Швейцарії

6 травня 2024, 14:50 comments6994
Поділіться публікацією:

У фокусі уваги цього тижня візит керівника Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпіна до Європи. Він розпочинається у Франції, де 6 травня, відбудуться зустрічі Сі з президентом Еммануелем Макроном, а також керівником Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. Далі за планом – відвідування Угорщини та Сербії. Однією з основних тем обговорення є пошук шляхів вирішення російсько-української війни. Експерти продовжують аналізувати спеціально для порталу "Коментарі", яку гру може вести далі Китай, чи є шанс на позитивний для України результат.

Яку гру веде Макрон та Сі Цзіньпін перед самітом миру: що важливо для України

Еммануель Макрон і Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Позиція Китаю залишається незмінною

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської ВДА (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука поділився такою думкою:

"Швидше за все, Сі проводить промацування ґрунту в контексті мирної конференції у Швейцарії. Не секрет, що організатори дуже хочуть побачити там Китай. Той же на сьогоднішній день пропонує розглянути участь у цьому заході Росії. А організатори її там не бачать принаймні на першій зустрічі".

Наразі, зазначає експерт, позиція Китаю залишається незмінною. Але візит голови Сі до Європи спрямований на те, щоб саме промацати позиції європейських країн щодо бажаності присутності на конференції у Швейцарії також представників Росії.

"Європейці насамперед в особі Еммануеля Макрона та Урсули фон дер Ляєн спробують переконати КНР взяти участь у зустрічі без РФ. Втім, гадаю, позиція китайців залишиться незмінною", – прогнозує Георгій Тука.

Щодо самої конференції, тут, на його думку, найоптимальніший для нас варіант – хоча б часткова зміна позиції країн так званого Глобального Півдня, які братимуть участь у заході.

"Важливо перетягнути їх на бік добра. Чи вийде – сказати складно. Деякі натяки з боку тієї ж Індії є. Навряд чи відбудеться радикальна зміна позицій. Але навіть якщо вона станеться у м'якій формі – це вже буде досить позитивний для нас результат", – вважає Георгій Тука.

Макрон і Сі намагатимуться один одного "завербувати"

За словами експерта ГО "Бюро аналізу політики" Віктора Бобиренка, і Франція, і Китай зацікавлені в тому, щоб зміцнювати економічно-торговельні зв'язки.

"Більше – Макрон, тому що Франція у півтора рази більше привозить китайських товарів, ніж продає до КНР своїх. І президенту важливо просунути більше французької продукції до Китаю", – пояснює експерт.

Щодо політики по російсько-українській війні, тут, на його думку, Макрон і Сі намагатимуться один одного "завербувати".

Не секрет, продовжує Віктор Бобиренко, що китайська влада без зайвого галасу, але підтримує путінський режим. У РФ з КНР поставляються певні технології, комплектуючі, продукція подвійного призначення (та сама термобілизна, в якій в Україні воюють росіяни).

"Париж намагатиметься переконати Пекін перестати підігравати РФ, зайняти конструктивну позицію в переговорах (а не обтікаючі фрази у стилі "за все добре, проти всього поганого). Пекін, у свою чергу, спробує зрозуміти, наскільки войовнича риторика Макрона (зокрема про можливе відправлення французьких військ до України) може втілитись у реальність", – припускає експерт.

Він не виключає, що Макрон може запропонувати Сі допомогти зробити Росію країною, яка більше не зможе впливати на геополітику. Максимально послабити її, сприятиме падінню путінського режиму, після чого росіяни ще довго розхльобуватимуть наслідки своєї агресії проти України. Їм достеменно стане не до ігор на міжнародній арені.

"З Центральної Азії росіян вже витіснив Китай, він же підім'яв під себе частину Далекого Сходу. З європейських ринків РФ викинули. І на це святе місце, знову ж таки, претендує Китай. Ось Макрон може і поставити умову – мовляв, якщо хочете плюс-мінус нормальний доступ на європейський ринок, допоможіть скоріше добити Путіна. Зрештою всім буде щастя, – пояснює Віктор Бобиренко. – Враховуючи, що КНР зараз має серйозні економічні проблеми, що від США, то й дивись, можуть прилетіти санкції, не виключено, що Сі прислухається".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи турбує війна в Україні КНР: чого чекати від переговорів Сі в Європі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини