Діалог між Китаєм і Росією досяг стелі та має мало точок дотику, — Єфремов

Росія і Китай. Ілюстрація: ukrinform.ua

У взаєминах Китаю і Росії є збіги ідей про те, яким має бути світопорядок, але на даному етапі вони вичерпали весь потенціал розвитку. Про це сьогодні, 6 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів кандидат економічних наук, експерт Української асоціації китаєзнавців Дмитро Єфремов.

“Відносини між Володимиром Путіним і Сі Цзіньпіном будуються навколо збігу ідей на існуючий світопорядок. Вони обидва вважають, що він несправедливий, він диспропорційний, і його необхідно змінювати. Китай хоче, щоб наявна конструкція в принципі збереглася. Єдине, що з її ядра були б прибрані Сполучені Штати Америки, місце яких зайняв би Китай. Російська Федерація підходить до наявного світопорядку нігілістично —  вона хотіла б його хаотизації та руйнування”, — пояснив він.

Китаю важлива стабільність у світі, а Росія сіє хаос, зазначив китаєзнавець.

“Така лінія Китаю не підходить, тому що Китай зумів добре інтегруватися в існуючий світопорядок і потихеньку перебудовує його у своїх інтересах. Йому більше і важливіше принципово зберегти стабільність міжнародних відносин, їхню передбачуваність. І ось тут очевидні відмінності між Китаєм і Російською Федерацією”, — сказав він.

Подальше зближення Росії з Китаєм несе пряму загрозу її національній безпеці, заявив Єфремов.

“Діалог між Китаєм і Росією досяг стелі. Далі у них мало точок збігу. Вони весь можливий потенціал розвитку двосторонніх відносин вичерпали. Росія не піде на подальше зближення з Китаєм, оскільки це несе загрозу її національній безпеці. Китай воліє фокусуватися на економічному співробітництві, на діалозі цивілізацій, культурних контактах тощо. І це буде одним із тих напрямів, який просуватиме зараз у Франції”, — констатував він.

Читайте також: Китай залишає простір для переговорів із європейцями щодо українського питання, — Єфремов

Прямий ефір