close-btn

Як виглядає Сонце зблизька: ESA опублікувало відео

Європейське космічне агентство (ЄКА, англ. ESA) нещодавно поділилося захоплюючими кадрами поверхні Сонця зблизька

Як виглядає Сонце зблизька: ESA опублікувало відео

Як виглядає Сонце зблизька: ESA опублікувало відео Фото: ESA

Відео було знято екстремальним ультрафіолетовим сканером (EUI) сонячного орбітального апарату, і воно пропонує безпрецедентний погляд зблизька на динамічну активність на поверхні Сонця.

Ці кадри дають детальне уявлення про складні сонячні явища, які відіграють вирішальну роль у формуванні космічної погоди.

«У той час космічний апарат знаходився приблизно на третині відстані Землі від Сонця, прямуючи до найближчого зближення на 43 мільйони кілометрів 7 жовтня», — повідомили в ЄКА.

На жовтень заплановано ще ближче зближення з Сонцем, що обіцяє більш детальні спостереження за найближчою до нас зіркою.

Відео, яке триває майже хвилину, демонструє різноманітні особливості Сонця у надзвичайних деталях. На ньому видно різні ефекти горіння та викиди, схожі на волосся, які насправді є потоками плазми, що демонструють силові лінії магнітного поля від нижніх шарів атмосфери Сонця до гарячої зовнішньої корони.

Ці візуальні ефекти не лише підкреслюють красу нашої зірки, але й потужні сили, що діють у ній.

«Найяскравіші регіони мають температуру близько мільйона градусів Цельсія, тоді як холодніший матеріал виглядає темним, оскільки поглинає випромінювання», — пояснює ЄКА.

Цікаве по темі: Вчені знайшли на Марсі місце, де могло існувати життя

Серед відображених явищ — корональний мох, спікули та корональний дощ, кожен з яких робить свій унікальний внесок в екосистему Сонця.

Корональний мох також з’являється в лівому кутку відео у вигляді складних, схожих на мереживо візерунків.

«Зазвичай він з’являється навколо основи великих корональних петель, які занадто гарячі або занадто слабкі, щоб їх можна було побачити за вибраних налаштувань інструменту».

З іншого боку, спікули — «газові шпилі» — зображуються у вигляді високих газових стовпів, які простягаються приблизно на 10 000 км (6 214 миль) над хромосферою Сонця, нагадуючи струмені, що вилітають з сонячної поверхні. На відео корональний дощ виглядає як згустки плазми високої щільності, які під дією гравітації опускаються назад до Сонця.

Особливо вражаючий момент відбувається приблизно на 20-й секунді, коли в центрі зображення розгортається «маленьке» виверження. Однак ЄКА попереджає:

«Нехай вас не вводить в оману слово «невелике»: це виверження більше, ніж Земля!»

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Як Марс змінює клімат Землі — відповідь вчених

Скільки заплатять астронавтам, які полетять на Марс — NASA

Місячні та сонячні затемнення у 2024 році: коли чекати та чи побачать їх українці

За матеріалами wionews.com.

google news