Головна Статті Політика України 2024 Чим зайняті українські топ-чиновники, які втратили свої посади
commentss Cтатті Всі новини

Чим зайняті українські топ-чиновники, які втратили свої посади

Упродовж війни структура української влади змінилася. Ряд топ-чиновників було відправлено у відставку. Розповідаємо, чим зараз займаються колишні службовці, які ще недавно були у всіх на слуху

7 травня 2024, 00:15 comments2890
Поділіться публікацією:

Протистояння російської агресії ознаменувалося не лише бойовими втратами, а й змінами в структурах влади, коли вчорашні всесильні чиновники позбавлялися своїх постів: хтось отримував подяку від президента, хтось за неявним, але все ж таки тиском незадоволеного суспільства, а хтось і через своє кримінальне переслідування.

Чим зайняті українські топ-чиновники, які втратили свої посади

Валерій Залужний

"Коментарі" вирішили дізнатися, чим зайняті найвпливовіші з вчорашніх топ-чиновників України, які втратили свої посади.

Олексій Данилов, екс-секретар РНБО – чекає на призначення послом

Мабуть, це чиновник найвищого рангу, який втратив посаду під час війни, хоч і оцінка його роботи за цей час досить неоднозначна. Але все ж таки претензій до роботи Олексія Данилова у президента Володимира Зеленського немає. Такий висновок можна зробити зі слів самого глави держави, який заявив про майбутнє призначення Данилова послом до Молдови, оскільки "у зв'язку із викликами безпеки Молдова є для України надзвичайно важливою державою".

Втім, на думку експертів , найімовірніше претензії до Олексія Данилова були, але тільки у глави Офісу президента України Андрія Єрмака. Як би не була важлива Молдова для інтересів України та південної ділянки оборони, ця посада явно нижча від секретаря РНБО.

Втім, незважаючи на слова президента, що призначення Олексія Данилова узгоджено, судячи з офіційної сторінки Посольства України в Молдові в соцмережі Facebook, екс-секретар РНБО поки що так і не вступив на посаду посла. Тобто Олексія Данилова поки так і не призначено послом України в Молдові, проте його можливе прибуття до Кишинева турбує росіян.

Чим зараз зайнятий Олексій Данилов важко сказати, але не виключено, що намагається розібратися в сімейному бізнесі. Так, за даними його декларації про доходи перед звільненням, дружина політика Людмила Данилова володіє частками в шести фірмах, які не приносять їй жодної копійки доходу. При цьому жінка зберігає готівкою 3,65 млн. грн. Проте, у декларації про доходи за 2020 рік заощадження Людмили Данилової відсутні, як і декларації політика за 2021-2022 роки.

Олексій Резніков, екс-міністр оборони – знову став адвокатом та експертом

На відміну від свого тезки Данилова, екс-міністра України Олексія Резнікова було звільнено явно під тиском численних скандалів у сфері держзакупівель в оборонці. І оплески народних депутатів, які 5 вересня проводили міністра у відставку, ніяк не вплинули на народну думку. Втім, представник офісу президента Михайло Подоляк, пояснюючи звільнення Резнікова бажанням зробити роботу МО дієвішою, побічно визнав наявність претензій.

Але як би там не було, сам екс-глава оборонного відомства в жодних кримінальних провадженнях із приводу закупівель в оборонній сфері не фігурує. Власне, як писали "Коментарі" , за деякими із цих скандалів навіть немає кримінальних розглядів.

Ймовірно, до кінця року Олексій Резніков відпочивав, оскільки особливих відомостей про нього після відставки та до січня 2024 року – не було. 17 січня Національна асоціація адвокатів України повідомила , що екс-міністр знову зайнявся адвокатською діяльністю, відновивши своє право на зайняття адвокатською діяльністю.

Ще через 3 місяці стало відомо, що Олексій Резніков став директором Безпечних та оборонних програм в Інституті майбутнього. Про це повідомив співзасновник Українського інституту майбутнього Ігор Ліски у соцмережі Facebook . І, судячи з заяви останнього, від поповнення експертної спільноти в Інституті очікують користі не тільки собі, а й усій країні.

"Зараз це найактуальніший напрямок, і ми дуже віримо, що саме Олексій Рєзніков зможе дати свіжий поштовх у сфері оборони та безпеки нашої країни. Чекаємо на ваші ідеї, думки і співробітництво. Обіцяємо новий рівень аналітики, змісту", — наголосив Ігор Ліски.

Валерій Залужний, екс-головнокомандувач ЗСУ – чекає призначення до Лондона

Відставка Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних сил України свого часу була цілою епопеєю, коли його "звільняли" в інформаційному просторі кілька разів, поки це не підтвердилося у лютому 2024 року. При цьому його нинішній стан дуже нагадує ситуацію з Олексієм Даниловим.

Розмови про відставку Валерія Залужного розпочалися через його популярність в українців. Так, у листопадовому опитуванні соціологічної групи "Рейтинг", довіра до нього склала 82%, тоді як до Володимира Зеленського – всього 72%.

Вже після відставки Залужного деякі рейтинги навіть віддавали йому перше місце на можливих президентських виборах 2024 року. А деякі експерти говорили про його високі шанси на успіх у великій українській політиці, але з певними застереженнями.

Але, як і у випадку з Олексієм Даниловим, Валерію Залужному було запропоновано дипломатичну посаду, але у Великій Британії. При цьому, як писали "Коментарі", це призначення може коштувати йому частини підтримки українців, а то й зовсім поховає його політичні амбіції, якщо вони мали.

За фактом, Валерій Залужний, як і раніше, залишається в Україні, але офіційно його утримує необхідність дотриматися всіх дипломатичних формальностей, у яких британці дуже педантичні.

Сам екс-главком ЗСУ після довгого мовчання знову з'явився в інформаційному просторі, сфотографувавшись із журналісткою Мариною Шашковою, тим самим повернувши до себе інтерес. Щоправда, більш детальної інформації про нинішнє життя Валерія Залужного, як і раніше, немає.

Іван Баканов, екс-глава СБУ

За успіхами СБУ якось забулося, що на початку російської агресії до її тодішнього голови Івана Баканова було стільки питань, що його відставка у липні 2022 року не викликала особливих питань. І хоча в самому СБУ два генерали отримали підозри у держзраді, керівник відомства поки що не проходить у жодній кримінальній справі.

Так, за даними ЗМІ, саме Іван Баканов наприкінці лютого наказав голові Харківського облуправління СБУ Роману Дудіну та керівнику управління з АР Крим Олегу Кулінічу залишити місце служби та прибути до Києва.

У матеріальному плані від свого звільнення Баканов навіть виграв, адже отримав у серпні 2022 року 434 тисячі гривень компенсації, за середньої зарплати на місяць 140 тисяч гривень. Загалом за неповні 7 місяців 2022 року Іван Баканов отримав від держави на посаді голови спецслужби 1 млн 565 тис. 463 гривні.

Через рік у липні 2023 року стало відомо, що, як і екс-міністр оборони Олексій Рєзніков, Іван Баканов відновив право на зайняття адвокатською діяльністю. Ще раніше, у квітні, він зареєстрував ФОП, що дає йому право здавати в оренду нерухомість, якій у нього 2 земельні ділянки, 3 квартири та 1 житловий будинок.

Кирило Тимошенко, екс-заступник голови Офісу президента України

Ще у січні 2023 року жертвою апаратних ігор в Офісі президента України з Андрієм Єрмаком упав заступник ОПУ Кирило Тимошенко. Причиною звільнення стало протистояння із його керівником, яке підлеглий, очікувано, програв.

Втім, екс-заступник голови ОПУ вдалося виграти в суді проти НАЗК, який підозрював його в отриманні подарунків у вигляді прокату авто Porsche Taycan від неблизької людини на 122 тисячі гривень та тимчасового проживання в готелі Emili Resort на 45,4 тисячі грн. Також в Агентстві вважали, що екс-заступник керівника використав свій вплив, щоб доручити працівникові департаменту з питань регіональної політики ВП отримати візи, виготовлені для Тимошенко та його сина. Проте, за даними ЗМІ, екс-чиновнику вдалося довести безпідставність цих звинувачень.

Після більш ніж річної відсутності, у березні Кирило Тимошенко розпочав свій шлях назад у політику, поки став радником міністра оборони Рустема Умерова. Про зростання рівня довіри до нього говорить той факт, що НАЗК, який звинувачував його у конфлікті інтересів, навіть не проводив спецперевірки перед призначенням.

Олександр Ткаченко, екс-міністр культури

У суспільстві закріпилася думка, що повдомом для звільнення в липні 2023 року міністра культури Олександра Ткаченка стала його позиція щодо комедійного серила "ПГТ Інгулець", який хотіли зняти за десятки мільйонів бюджетних гривень.

Сам екс-міністр і після відставки продовжив відстоювати свою думку, що виділяти гроші з держбюджету на культуру так само важливо, як і на дрони.

З часу свого звільнення Олександр Ткаченко майже не з'являється в інформаційному просторі та, ймовірно, займається своїм бізнесом, який тимчасово залишав на час державної служби. Екс-міністру належать частки у кількох комерційних структурах, деякі з яких уже банкрути, а інші зазнають складнощів. Так, ТОВ "Книголав", що займається виданням книг, у якому Ткаченку належать 51% акцій у 2022 році заробило 18,5 млн грн. проти 35,75 млн. грн. 2021-го.

Інший спосіб проведення екс-міністра — суди із захисту честі та ділової репутації. Зокрема, з ним позивається екс-директор "Укркінохроніка" Аліна Хорошилова, яку Олександр Ткаченко, обіймаючи посаду голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, фактично звинуватив у деяких розкраданнях майна. Сама Хорошилова одразу звинуватила політика в організації рейдерської атаки на підприємство, а звільнена з підприємства вона була у березні 2021-го.

Наразі у Шевченківському райсуді столиці слухається цивільний позов Аліни Хорошилової до Олександра Ткаченка про визнання слів останнього такими, що ганьблять її ділову репутацію.

В'ячеслав Шаповалов, екс-заступник міністра оборони України

Якщо Олександр Ткаченко бере участь у судових засіданнях про захист ділової репутації, а Олексія Резнікова може бути залучено до розгляду кримінальних справ хіба що як свідок, то заступник міністра оборони В'ячеслав Шаповалов може сісти на 15 років у в'язницю. Саме він може понести відповідальність за виникнення скандалів, пов'язаних із розкраданнями держкоштів, що стрясали Міноборони під час перебування Олексія Резнікова.

17 квітня Державне бюро розслідувань передало до суду обвинувальний вирок про завдання державі збитків у 1,4 млрд грн і розкрадання 222 млн грн при купівлі неякісної амуніції. Йшлося про купівлю бронежилетів, балістичних шоломів, військової форми та сухих пайків, за які Міноборони розплатилося одразу у березні 2022 року.

За версією слідства, частину закупівель просто не було здійснено, а товари, що надійшли, не відповідали умовам договору. Так, бронежилети за договором 4 класу захисту від ТОВ "Танос текнолоджі", за судовими документами, не відповідали навіть 1 класу захисту, тобто бійці в них були, можна сказати, "голими".

Скільки займе час розгляд цієї справи, невідомо, але В'ячеслав Шаповалов може стати найвищим чиновником, який отримав реальний термін. Однак багато експертів сумніваються в обґрунтованості підозр саме Шаповалова і бачать у цьому політичний підтекст.

Втім, українці, які втомилися від скандалів, звільнень та безкарності чиновників, схоже, підтримають будь-який вирок, аби він стався щодо топ-чиновника.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини