Кремль посилює інформаційні атаки на вище керівництво ЄС — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Росія планує диверсії в Європі. Про це європейські спецслужби попередили уряди своїх країн, пише Financial Times. У статті зазначається, що спецслужби РФ почали активно готувати підпали, вибухи та пошкодження інфраструктури на території Європи, не хвилюючись про можливі жертви серед цивільного населення. Разом із цим дедалі активніше розгортається й інформаційна атака Росії на країни ЄС та, зокрема, на вище керівництво Євросоюзу, інформує FREEДОМ.

На початку червня 2024 року відбудуться вибори до Європарламенту. Через це Росія дедалі активніше почала поширювати дезінформацію щодо країн ЄС та європейських топчиновників. Одна з ключових тактик Кремля — очорнення іміджу європейського політика. Одними із перших наклепницьких нападків зазнали президент Франції Еммануель Макрон та його дружина. Одразу після заяви Макрона в лютому 2024 року про те, що Париж не відкидає можливості відправки французьких військ в Україну, кремлівські ЗМІ почали звинувачувати його в саботажі й нібито провокуванні Третьої світової війни.

“Москва використовувала явні погрози, включно зі згадкою про перетин “червоної лінії” у вересні 2022 року, якщо Сполучені Штати поставлять Україні ракети великої дальності, а також приховані погрози, такі як часті посилання на російську ядерну доктрину. Росія також використовувала кампанії дезінформації, навчання і розміщення нових ядерних сил у Білорусі, щоб маніпулювати ризиками й намагатися послабити підтримку України з боку Заходу”, — йдеться в публікації на сайті EU vs Disinfo.

На тлі майбутніх виборів до Європарламенту об’єктами кремлівських наклепів дедалі частіше стають президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та верховний представник ЄС Жозеп Боррель. Проти нього кількість атак значно зросла після лютого 2023 року, коли глава європейської дипломатії оприлюднив звіт про маніпулювання іноземною інформацією, який документував російські операції.

“Крім глузливих карикатур, що зображують Борреля в ролі Йозефа Геббельса, сплеск також включав сфабриковані, неправдиві статті, що імітують засоби масової інформації, які заслуговують на довіру, такі як статті Deutsche Welle”, — пише сайт EU vs Disinfo.

Після публікації книги Жозепа Борреля “Європа між двома війнами” російські пропагандисти розпочали кампанію з дезінформації, орієнтовану на Європу, Африку, Близький Схід й Латинську Америку. Основний наратив: “Боррель визнає провал політики ЄС”.

Разом із фейками Росія активно використовує хакерів із групи APT28 для кібердіяльності, спрямованої проти Євросоюзу, його держав-членів та міжнародних партнерів, зокрема України.

“Кібератаки йдуть у розрізі якихось подій. Якщо ми візьмемо до уваги те, що буде саміт миру, вибори в європейських країнах, у США — ми бачимо активізацію російських хакерів щодо цих держав. Основна мета спрямована на те, щоб дестабілізувати ситуацію в суспільстві. А саме мета — державні органи, державні вебресурси, зокрема й на політичні партії. З огляду на те, хто за цим стоїть, ми можемо розуміти, та є офіційні підтвердження, що за цим стоять російські спецслужби, а саме військові частини, які позиціонують себе як так зване хакерське об’єднання “Чудовий ведмідь”, — сказав експерт із питань кібербезпеки Сергій Денисенко.

Експерти стверджують, що всі пропагандистські кампанії Росії щодо України та країн Євросоюзу покликані підірвати європейську громадську підтримку допомоги Україні. Йдеться як про фінансову та військову, так і гуманітарну підтримку.

Читайте також: Фейки, маніпуляції та кібератаки: як та для кого працює ІПСО Кремля в Європі, розповіла Шнурко-Табакова

Нагадаємо, раніше спецслужби країн Євросоюзу попередили свої уряди про те, що Росія планує диверсії в Європі.

Прямий ефір