Чи чекає на Україну дефолт – нардеп оцінив ймовірність такого сценарію

Україна та зовнішні кредитори розпочали консультації про майбутню боргову угоду щодо єврооблігацій.
Чи чекає на Україну дефолт – нардеп оцінив ймовірність такого сценарію
Markus Winkler / unsplash.com

На сьогоднішній день ймовірність дефолту України через неможливість платити за борговими зобов'язаннями, зокрема, щодо євробондів мінімальна. Україна вже веде переговори, які мають завершитись до серпня.

Про це написав голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев у своєму ТГ-каналі. Так він прокоментував статтю WSJ про те, що власники українських євробондів хочуть, щоб Україна відновила обслуговування відповідних зобов'язань з наступного року.

Політик зазначив, що можлива угода щодо євробондів на суму близько 20 млрд доларів включає продовження відстрочки, аналогічно тій, яку Україна отримала за держборгом перед Паризьким клубом та країнами G-7 до 2027 року та проведення повноцінної реструктуризації з випуском нових довших цінних паперів.

У другому випадку може бути передбачено списання певної частини боргу в обмін на розтягнуті у часі компенсації та гарантії для кредиторів (у т.ч. з його обслуговування).

Читайте також:

Данило Гетьманцев упевнений, що ймовірність повноцінного дефолту, коли сторони взагалі не домовляться про реструктуризацію, на цьому етапі мінімальна.

«По-перше, очевидно, що Україна продовжує перебувати у виняткових обставинах через повномасштабну війну і не зможе обслуговувати єврооблігації на ринкових умовах після завершення відстрочки у серпні. На яких умовах зможе – питання переговорів, де окремим аспектом залишається використання російських активів (доходів від них) як гарантія/часткове джерело погашення витрат на обслуговування зовнішнього держборгу в майбутньому», – написав нардеп.

Гетьманцев зазначив, що боргова угода із зовнішніми кредиторами є частиною програми МВФ, яка має надати свою експертизу та «парасольку» для проведення таких переговорів. Він також повідомив, що за програмою EFF, у 2024 – І кварталі 2027 року. Україна має заощадити на виплатах за зовнішнім держборгом 11,8 млрд дол., у т.ч. 4,6 млрд дол. 2024 року.

Крім того, на думку голови парламентського комітету, жодного «корисного дефолту» немає, і ніхто в ньому не зацікавлений.

«Усі опції – продовження відстрочки або повноцінна реструктуризація з частковим обслуговуванням та списанням – на столі. Переговори не будуть легкою прогулянкою – це факт, але не маю сумніву, що вони закінчаться угодою в найближчі місяці. Тому видихаємо, ні про який повноцінний дефолт мова зараз точно не йдеться», – резюмував Данило Гетьманцев.

Раніше ми писали про те, що приватні іноземні кредитори хочуть, щоб Україна почала платити за боргами у 2025 році.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK