close-btn

Microsoft анонсував нову ШІ-модель: чим особлива

За допомогою нової великої мовної моделі (LLM) штучного інтелекту Microsoft хоче конкурувати з продуктами інших лідерів галузі — OpenAI та Google

Microsoft

Фото: freepik.com

Техногігант Microsoft представить нову масштабну модель штучного інтелекту (ШІ), яку всередині компанії називають MAI-1. Наразі відбувається процес її активного тренування.

MAI-1 контролює нещодавно найнятий Мустафа Сулейман, співзасновник Google DeepMind і колишній генеральний директор AI-стартапу Inflection.

Наразі відомо, що Microsoft представить попередню версію нового ШІ на конференції розробників Build, яка відбудеться пізніше в травні. Точне призначення нової LLM всередині компанії ще не визначили. Все залежатиме від того, як добре вона працюватиме в стабільній версії.

Читайте також: Microsoft створила інструменти, щоб користувачі не обманювали чат-ботів

Однак у звіті йдеться, що MAI-1 буде «набагато більшою», ніж попередні менші моделі з відкритим кодом, які раніше навчала Microsoft. А це означає, що новий ШІ буде значно дорожчим. MAI-1 матиме приблизно 500 млрд параметрів, тоді як OpenAI GPT-4 має 1 трлн параметрів, а Phi-3 mini — 3,8 млрд.

Зазначається, що у квітні корпорація випустила меншу ШІ-модель під назвою Phi-3-mini, щоб залучити ширшу клієнтську базу за допомогою економічно ефективних опцій.

Компанія інвестувала мільярди доларів у OpenAI та розгорнула технологію виробника ChatGPT у своєму наборі ПЗ для продуктивності, що дозволило їй стати лідером у перегонах генеративного ШІ. Microsoft виділила великий кластер серверів, оснащених Nvidia, та графічні процесори разом із великими обсягами даних для вдосконалення моделі.

Нагадаємо, Microsoft Research Asia представила новий експериментальний ШІ-інструмент під назвою VASA-1. Він бере нерухоме зображення людини або навіть її малюнок, а також наявний аудіофайл, щоб створити з них реалістичне відео з обличчям, що розмовляє чи співає.

ШІ може генерувати вирази та рухи голови для наявного нерухомого зображення, а також відповідні рухи губ, щоб відповідати вимовленим словам або пісні.

Загалом перегони у сфері ШІ набирають обертів: незабаром Microsoft представить нові функції ШІ, які можна буде використовувати в кількох форматах. Microsoft анонсував презентацію нових ШІ-інструментів для використання на персональному комп’ютері (ПК) та в хмарі. Це відбудеться на щорічній конференції компанії під назвою Build Microsoft у травні.

Ознайомтесь з іншими популярними матеріалами:

Microsoft надав безплатний доступ до GPT-4 Turbo: як скористатись

В Microsoft Edge з’явилась унікальна функція: як скористатись

Windows дозволить використовувати смартфони Android як вебкамеру

За матеріалами Reuters

google news