Навколо Часового Яру зараз вирішується доля битви за Донбас, — Дикий

Часів Яр. Фото: freeradio.com.ua

Найбільш стратегічно важлива битва розгортається зараз у районі міста Часів Яр Донецької області. Саме там вирішується доля битви за Донбас. За поганого для України сценарію — втрати Часового Яру — зоною бойових дій стануть чотири великі міста: Слов’янськ, Краматорськ, Костянтинівка та Дружківка. Про це сьогодні, 7 травня, сказав в ефірі телеканалу FREEДОМ екскомандир взводу батальйону “Айдар” Євген Дикий.

“Зараз це прифронтові міста, куди іноді “прилітає”. Але це нормальні міста, там іде прифронтове, але майже звичайне життя. Якщо, не дай боже, ми не втримаємо Часового Яру, всі ці чотири міста доведеться повністю евакуювати. Вони стануть зоною бойових дій. З урахуванням того, що Часів Яр — це панівні висоти, то з них можна буде ці міста розстрілювати. І не факт, що тоді ми їх утримаємо. Це ми розуміємо, це розуміє ворог. Саме тому битва за Часів Яр — найбільш зараз стратегічно важлива”, — пояснив гість ефіру.

Він додав, що ворог кидає на цей напрямок усі головні сили. Зокрема, за поки що не підтвердженою інформацією, що з’явилася в західних медіа, перекидає туди дві десантні дивізії з Роботинського плацдарму в Запорізькій області.

“Це загалом логічно, тому що у ворога, всупереч усьому, теж резерви не безмежні. Наступати скрізь вони не можуть. А Часів Яр — це явно самий найцінніший, найбільш стратегічно важливий напрямок”, — наголосив колишній військовий.

За словами Дикого, перекинула додаткові сили на цей напрямок і Україна.

“Не відкрию жодного секрету, це вже було у медіа, що, зокрема, у Часовому Ярі воюють спецпризначенці ГУР. Мені це чимало сказало… Якщо вони там, то, з одного боку, це означає, що більше резервів не залишилося, і це — до питання, що у нас відбувається з мобілізацією та з поповненням лав Збройних сил. А з іншого боку, це збільшує шанси, що утримають. Тому що спецпризначенці ГУР — це дуже серйозно, звичайно. Жодних прогнозів робити не беруся. Факт, що саме там іде найжорстокіша бійка. По суті, там вирішується доля Донецької області”, — ще раз наголосив він.

За інформацією гостя ефіру, просування ворога у Часовому Яру було зупинено, і зараз він намагається взяти місто у кліщі.

“У сам Часів Яр ворог зміг зайти ще три тижні тому. Але з того часу, як він у східні квартали Часового Яру зайшов три тижні тому, далі він там так і не просунувся. Щойно почалися бої вже саме у міській забудові, там їх жорстко, скажімо, зупинили. Але ворог намагається обкласти місто ще з обох боків. Тобто взяти як би у кліщі. Дивитимемося далі. Наші захисники та захисниці роблять там, як завжди, неможливе”, — наголосив Євген Дикий.

Читайте також: Утримати Часів Яр шанси є, — військовослужбовець ЗСУ

Нагадаємо, 97 бойових зіткнень між Силами оборони України та російськими окупаційними військами відбулося протягом минулої доби. Росіяни атакували на сімох напрямках. Найнапруженішою залишається ситуація в Донецькій області: на Авдіївському, Новопавлівському та Бахмутському відтинках фронту.

Читайте також: Росіяни поспішають створити два опорні плацдарми для літньої наступальної операції — деталі від Селезньова

Прямий ефір