close-btn

Вчені знайшли планету з рекордно швидкими вітрами

Різниця температур між денною та нічною сторонами виявленої екзопланети призводить до сильних вітрів

Вчені знайшли планету з рекордно швидкими вітрами

Фото згенеровано за допомогою chatgpt.com

За допомогою космічного телескопа James Webb астрономи змогли детальніше дослідити екзопланету WASP-43b — гарячого газового гіганта, який знаходиться на відстані 280 світлових років від Землі.

Через свою близькість до материнської зірки екзопланета значно гарячіша, ніж будь-який інший газовий гігант у нашій Сонячній системі. WASP-43b обертається навколо своєї зорі кожні 19 земних годин і має приливну прив’язку до своєї зорі.

Через це температура на одній стороні планети може сягати 1260 градусів за Цельсієм, що може випаровувати каміння і плавити залізо. Інша ж сторона екзопланети, де вічна ніч, залишається відносно прохолоднішою — 600 градусів за Цельсієм.

Читайте також: Вчені знайшли нові докази існування дев’ятої планети в Сонячній системі

Ця різниця температур між двома сторонами планети призводить до шалених вітрів, які можуть досягати швидкості до 9000 км/год. Хоча нічна сторона ніколи не отримує прямого випромінювання від зірки, сильні східні вітри переносять тепло з денної сторони.

Вчені припускають, що нічна сторона, ймовірно, вкрита товстим високим шаром хмар, який перешкоджає виходу частини інфрачервоного світла в космос. В результаті, нічне небо, хоч і дуже спекотне, виглядає тьмянішим і прохолоднішим, ніж було б без хмар.

Цікаве по темі: Вчені показали темну сторону Місяця

Дані телескопа також показали явну нестачу метану в атмосфері. Хоча денна сторона занадто спекотна для існування метану (більшість вуглецю має бути у формі чадного газу), метан може бути стабільним і помітним на більш прохолодній нічній стороні.

В дослідженні зазначається, що якщо вітер переміщує газ від денного до нічного схилу і назад досить швидко, то очікувані хімічні реакції не встигають виробити помітну кількість метану на нічному схилі. Через це вітрове змішування хімічний склад атмосфери однаковий по всій планеті.

Нагадаємо, планета K2-18b, яка більш ніж удвічі більша за Землю і віддалена від неї на 120 світлових років, знаходиться в межах придатної для життя зони своєї зірки в сузір’ї Лева. Завдяки довгим спостереженням астрономи змогли довести, що на далекій планеті, ймовірно, існує інопланетне життя.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Вчені знайшли у Сонячній системі більше тисячі невідомих об’єктів

Вчені спрогнозували, як загине Сонячна система

В надрах Марса може бути життя: що знайшли вчені

За матеріалами Interesting Engineering

google news