В Угорщині відзначили позитивні знаки в Україні щодо прав меншин

Прапор Угорщини. Фото: pixabay.com

У процесі переговорів України та Угорщини щодо українських законодавчих особливостей використання мов меншин є позитивні знаки. Про це сьогодні, 7 травня, перед-зустріччю Ради Європейського Союзу з міжнародних справ у Брюсселі заявив державний секретар із закордонних справ Угорщини Трістан Азбей, повідомляє кореспондент FREEДОМ в Європі.

“Наш підхід до війни Росії в Україні полягає в тому, що ми, звичайно, неодноразово засуджували російську агресію. І ми підтримали територіальну цілісність й суверенітет України. І ми висловлюємо нашу солідарність із українським народом, який страждає, у багатьох відношеннях, включно з прийняттям понад 1 млн біженців від війни до Угорщини, наданням їм допомоги та участю в кількох проєктах гуманітарної реконструкції на території України”, — сказав він.

Водночас Азбей наголосив, що є певні аспекти, яких Угорщина вимагає від керівництва України, зокрема, йдеться про “повне відновлення прав угорської меншини в Україні, які були порушені або, принаймні, погіршені з 2015 року”.

“Ми вимагаємо відновлення мовних прав в освіті та в суспільному житті угорської меншини. І це те, про що ми ведемо переговори та обговорюємо з Україною вже багато років. За останні тижні ми побачили деякі позитивні знаки, але нам ще належить пройти шлях, доки всі наші вимоги щодо прав меншин не будуть виконані”, — сказав держсекретар із закордонних справ Угорщини.

Читайте також: У Єврокомісії відзначили гарний прогрес України у проведенні реформ на шляху до Євросоюзу

Нагадаємо, Угорщина неодноразово блокувала ініціативи Європейського Союзу, спрямовані на збільшення фінансової та військової допомоги Україні під приводом того, що українська влада нібито недостатньо захищає права угорської національної меншини. Також представники Угорщини вимагали виключити один з угорських банків з українського “списку “спонсорів війни”.

Прямий ефір