close-btn

НБУ посилить нагляд за валютними операціями

Національний банк України (НБУ) має намір зміцнити нагляд за тим, як експортери повертають валютну виручку до країни після введення обширних заходів щодо лібералізації валютного ринку

НБУ посилить нагляд за валютними операціями

НБУ посилить нагляд за валютними операціями Фото: freepik.com

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний під час виступу в телемарафоні.

«Для того, щоб ми і далі йшли шляхом пом’якшення валютних обмежень, нам необхідно щоб бізнес скористався цією можливістю максимально відповідально. Експортна виручка повинна надходити в Україну, вона не повинна залишатися за кордоном. Відтак, з нашого боку будуть посилені ще більше вимоги щодо валютного контролю і контролю за поверненням експортної виручки», — наголосив Пишний.

Цікаве по темі: НБУ змінив керівників двох ключових департаментів

Він зауважив, що Нацбанк рішуче відреагує на будь-яке неефективне виведення капіталу з України.

«Ми дуже сподіваємося, що бізнес, який наполягав на можливості валютної лібералізації, скористається цим не для того, щоб вивести валютні кошти, а для того, щоб створити додаткові можливості. Для того, щоб створити можливість залучити в Україну приватний капітал, для того, щоб створити можливість залучити в Україну нові позикові кошти, для того, щоб оплатити оренду, фінансовий лізинг і побудувати нові партнерства, що відповідно створить притік валюти в Україну», – зазначив Пишний.

Він оцінив втрати для валютних резервів від лібералізації на рівні 5-5,5 мільярда доларів, але вважає цей захід обґрунтованим.

Нагадаємо, що Нацбанк України впроваджує найбільший пакет пом’якшення валютних обмежень з початку повномасштабної війни. Стосуватиметься він підприємств. Мета — поліпшення умов ведення бізнесу та виходу компаній на нові ринки, а також підтримка відновлення економіки та створення кращих умов для залучення інвестицій в країну.

Нововведення стосуватимуться кількох напрямів і більшість з них наберуть чинності 4 травня цього року (при цьому можливість репатріювати «нові» дивіденди запрацює з 13 травня).

Ознайомтеся зі нашими популярними матеріалами:

НБУ попередив про суттєві зміни цін на електроенергію

У НБУ спрогнозували зниження облікової ставки

НБУ змінив правила для фінустанов щодо кредитування населення

За матеріалами: mbiz.censor.net.

google news