Останній виклик перед Олімпіадою: хто від України боротиметься на килимі Парижу

Ілюстративний скріншот: kanaldim.tv

Шість олімпійських призерів, сім медалей різного ґатунку з незабутніми моментами, коли двічі на честь перемог наших борців греко-римського стилю єдиноборств лунав гімн України. Новим етапом перемог для українських спортсменів можуть стати Олімпійські ігри в Парижі, повідомляє "Коло спорту" телеканалу "Дім".

"Мотивація є, бажання є, як ніколи. Хлопці налаштовані на боротьбу за медалі та за ліцензії. На світовий турнір плануємо оптимальний наш склад — це діючі чемпіони України. Сподіваємось, що ще додадуть нам ліцензії на світовому ліцензійному турнірі", — говорить головний тренер збірної України з греко-римської боротьби Володимир Шацьких.

За останній шанс потрапити до Парижу борці змагатимуться у Стамбулі. Тільки три найкращі спортсмени з кожної категорії здобудуть перепустки на Олімпіаду та сформують остаточний список учасників у турнірах з боротьби.

"Це для мене найважливіший старт, напевно, за все життя, бо це великий шанс попасти на Олімпійські ігри. Я цього дуже хочу, буду боротися до останнього", — зазначив учасник олімпійського ліцензійного турніру з греко-римської боротьби Михайло Вишнівецький.

"Акцент на ліцензію. Дай боже, щоб всі хлопці, які готувалися, отримали ліцензію, і ми зустрілися в Парижі. Для мене важливо взяти ліцензію і попасти на Олімпійські ігри. Я вже був на Олімпіаді в Токіо у 2021 році, але не боровся, їздив другим номером. Потрапити на паризькі змагання для мене важливо, я теж хочу спробувати смак Олімпіади. І не тільки як учасник, а, дай боже, щоб з медаллю", — зазначив учасник олімпійського ліцензійного турніру з греко-римської боротьби Віктор Петрик.

Михайло Вишневецький, Віктор Петрик та Владлен Козлюк представлятимуть нашу збірну на турнірі у Стамбулі. Вони були фаворитами тренерського штабу, як і Ігор Бичков у категорії до 77 кілограмів. Прикра травма напередодні оголошення складу змусила Ігоря відмовитися від участі в турнірі. На заміну тренери обрали Володимира Яковлева, який у день вирішальних відбірних сутичок довів, що теж готовий гідно представляти Україну на змаганнях.

"У нас дуже травматичний вид спорту, він контактний. І такі несподіванки трапляються. Зараз трапилась травма [в Ігоря Бичкова]. Спортсмен проявив відповідальність, спортивну солідарність. Він розуміє, що не зможе представити нашу Україну на всі 100%. Тому надав змогу другому номеру представляти нашу країну", — прокоментував Володимир Шацьких.

Борці розуміють усю відповідальність та готуються бути кращими за суперників, яких добре знають.

"З усіма стояв на зборах в Хорватії. Всі дуже сильні, досвідчені суперники. Проте вважаю, що я не гірший за них. Гадаю, все буде добре. Треба буде боротися агресивніше, не боятися входити у захвати, бо всі будуть на фізику зі мною боротися, не пускати мене ні в які захвати",— ділиться Михайло Вишнівецький.

"До кожного спортсмена треба готуватися окремо, тому що усіх зразу ти не зможеш передивитися, до всіх зразу підготовиться. Тобто поступово треба розбирати кожного спортсмена", — додав Віктор Петрик.

Кожному з чотирьох обраних борців є що доводити на спортивному та особистому рівнях. Цей ліцензійний турнір дуже важливий ще й тому, що наразі Україна має лише два місця з греко-римської боротьби на Олімпіаді. Перепустки до Парижу здобули Парвіз Насібов та Жан Беленюк — відповідно призер та чемпіон попередніх Ігор у Токіо. В олімпійській греко-римській боротьбі три роки тому на токійському килимі змагались троє. Але шлях до максимальної квоти відкритий у Стамбулі, де турнір триватиме з 9 по 12 травня.

Читайте також: "Не кожному випадає нагода повтікати від чемпіона": боксер Арам Фаніян дав несподіваний майстер-клас для хокеїстів (ФОТО, ВІДЕО)

Прямий ефір