RU
 

ЄC купуватиме українську зброю для ЗСУ - міністр

Текст: ,  7 травня 2024, 14:53
0
1638
ЄC купуватиме українську зброю для ЗСУ - міністр
Фото: Мінстратегпром
Олександр Камишін і Жозеп Боррель (на фото - у центрі) під час форуму в Брюсселі

Гроші з фонду European Peace Facility стануть компенсацією витрат європейських держав на зброю, зазначив Олександр Камишін.

Держави-члени Євросоюзу купуватимуть озброєння для потреб ЗСУ від українських виробників коштом European Peace Facility. Про це сказав міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін за підсумками Форуму оборонних індустрій Україна-ЄС, повідомив Мінстратегпром у вівторок, 7 травня.

Вказано, що на форумі у Брюсселі зібрались понад 400 представників урядів, оборонних підприємств Євросоюзу та України, галузевих асоціацій, ключових країн-партнерів та організацій, а також інституцій ЄС. Зокрема, були присутні представники 39 українських оборонних компаній і 103 європейських.

"В результаті переговорів сторони підтвердили можливість використання Європейського фонду миру – European Peace Facility. Держави-члени ЄС купуватимуть озброєння для Сил оборони України від українських виробників. Гроші з фонду стануть компенсацією цих витрат", – йдеться у повідомленні.

Камишін підкреслив, що EPF – ефективний інструмент, який уже успішно використовується для компенсацій європейським партнерам витрат на поставки власної зброї в Україну.

Також учасники форуму детально обговорили механізм використання прибутків від заморожених російських активів та того ж Фонду миру для фінансування української оборонної промисловості – безпосередньо або через будь-яку з держав-членів ЄС.

Під час засідання йшлося й про конкретні кроки щодо реалізації Європейської програми оборонної промисловості (EDIP).

Це дозволить Україні брати участь у всіх оборонно-промислових програмах ЄС. Утім, план все ще потребує схвалення та деталізації, – зазначив Камишін.

Також було досягнуто домовленості про відкриття Офісу оборонних інновацій в Києві, який має стати єдиним вікном для європейських стартапів, щоб реагувати на нагальні потреби України. Очікується, що відкриття офісу закладе основу для глибшої стратегічної співпраці в галузі науково-дослідницької діяльності між Україною та ЄС.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Україна докладе максимум зусиль, щоб створити з партнерами у 2024 році новий європейський військово-виробничий арсенал.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Війна Росії з Україною
СюжетВторгнення Росії в Україну. Онлайн
Серед загиблих на Харківщині - вагітна жінка
За атакою на нафтобазу у Виборзі стоїть ГУР - ЗМІ
Нічна атака росіян: ДПСУ показала знищення дронів
Військовий аеродром та НПЗ в Росії атакували дрони СБУ - ЗМІ
СПЕЦТЕМА: Війна Росії з Україною
ТЕГИ: УкраинавойнаЕвропаЕСУкраина-ЕСЕвросоюзоружие
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі