Вбивства Зеленського, Буданова і Малюка планувала ФСБ до “інавгурації” Путіна — що відомо (ФОТО, ВІДЕО)

Агентурна мережа Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії готувала ліквідацію президента України Володимира Зеленського та низки українських високопосадовців, серед яких начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов та очільник СБУ Василь Малюк, з використанням ракетних й дронових ударів. Мережу, до якої входили двоє полковників Управління державної охорони (УДО), та плани ворога викрито. Про це сьогодні, 7 травня, повідомили в Службі безпеки України, інформує FREEДОМ.

Агенти шукали виконавців серед військових, наближених до охорони президента, котрі б могли взяти главу держави в заручники, а згодом його вбити. Окрім Володимира Зеленського, ворог планував ліквідувати інших високопосадовців. Наприклад, ліквідацію очільника ГУР Кирила Буданова збирались провести перед Великоднем.

“План ворога був наступний: спочатку завербований агент повинен був спостерігати за переміщенням особи під охороною та передавати ворогу інформацію. За координатами будинку, де мав перебувати посадовець, планувалося завдати ракетного удару. Потім збиралися атакувати дроном людей, що залишилися на місці ураження. Після цього росіяни планували поцілити ще однією ракетою, зокрема задля знищення слідів застосування дрона”, — повідомили в СБУ.

За даними Служби безпеки, озброєння для агента забезпечив полковник УДО, який особисто привіз до Києва FPV-дрони, заряди до РПГ-7, протипіхотні міни МОН-90. СБУ зафіксувала як поїздки полковника УДО за дронами та вибухівкою до іншого регіону України, так і розмови потенційного виконавця теракту із “куратором” з ФСБ.

Ліквідація українських високопосадовців мала стати “подарунком” до “інавгурації” Путіна. Служба безпеки України поетапно задокументувала злочинні дії фігурантів і затримала їх.

“Про нашу спецоперацію знало обмежене коло осіб, а її хід я контролював особисто. Теракт, який мав стати подарунком Путіну до “інавгурації”, насправді став провалом російської спецслужби. Але ми не повинні забувати: ворог сильний і досвідчений, його не можна недооцінювати. Ми й далі будемо працювати на випередження, щоб кожен зрадник отримав заслужені судові вироки”, — прокоментував очільник СБУ Василь Малюк.

У Службі безпеки також зазначили, що підготовкою цих замахів ФСБ РФ вкотре підтвердила статус терористичної організації. Адже керували організацією терактів співробітники 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Максим Мішустін, Дмитро Перлін та Олексій Корнєв. Останні двоє у різний час були кураторами “кротів”, завербованих ще до повномасштабного вторгнення російської армії в Україну.

Наразі учасникам агентурної мережі повідомлено про підозру за наступними статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258 (готування до терористичного акту).

Підозрюваним обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. Фігурантам загрожує довічне позбавлення волі.

Викриття зловмисників здійснили контррозвідка та слідчі СБУ за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

Вилучена зброя. Фото: ssu.gov.ua
Вилучена зброя. Фото: ssu.gov.ua

Читайте також: “Зеленський — нелегітимний президент”: експерти розібрали “новинку” російського ІПСО

Прямий ефір