Паралімпійці підтримують військових після поранень — історії відновлення (ВІДЕО)

Реабілітація після поранень. Скріншот: uatv.ua

Особисті історії, що мотивують, та наочні приклади — так під керівництвом амбасадорів проходять реабілітацію після поранень ветерани. В рамках проєкту “Титани UA” воїни тренуються разом у паралімпійській збірній, проходять групову терапію та психологічне розвантаження, повідомляє FREEДОМ.

Микола отримав поранення у січні 2024 року. Через нього втратив ногу. Військовослужбовець ще продовжує лікування та одночасно проходить реабілітацію. Каже, навіть із тимчасовим протезом намагається вести активний спосіб життя.

“Поранення не перекреслює життя. Життя продовжується. І воно наповнене тими ж барвами, що й раніше. Я багато хлопців зустрічаю з пораненнями, і в них життя в очах згасає. Я їх морально підіймав, трохи вони починали рухатися”, — ділиться Микола.

Себе він мотивує тим, що має якнайшвидше повноцінно відновитися. Тому із задоволенням пристав на пропозицію пройти тренування з академічного веслування під керівництвом паралімпійської збірної України.

У складі збірної тренується Володимир Дзюбинський. Він багаторазовий чемпіон України, призер Європи, фіналіст світових змагань. Після початку повномасштабної війни опинився в окупації на Херсонщині. За два місяці зміг виїхати на територію, підконтрольну Україні, і одразу пішов на фронт добровольцем. Під час виконання бойового завдання втратив ногу. Але повернувся у спорт, тепер — паралімпійський. Він на своєму прикладі показує, наскільки важливо не опускати руки після поранення.

“Це реально мотивує, підіймає дух. Дуже радий, що знову повернувся сюди, і бачу великий прогрес. Я дуже швидко відновлююся після того, що сталося зі мною”, — каже багаторазовий чемпіон України з академічного веслування Володимир Дзюбинський.

Окрім своїх тренувань, він ще й ділиться досвідом із ветеранами. Такий принцип ініціатори проєкту “Титани UA” називають “рівним — рівному”.

“Це тренування ми провели для того, щоб показати людям, які отримали інвалідність на фронті, що життя лише починається. Починається його новий етап. І цей етап може бути активним. Зі спортом, з фізичною культурою. Це шлях до активного життя”, — коментує начальниця регіонального центру фізичної культури та спорту “Інваспорт” Олена Зайцева.

Свої історії, що мотивують, ветеранам на реабілітації розповідають інші представники проєкту “Титани UA”. Олександр із перших днів повномасштабного вторгнення став добровольцем. Отримав контузію з серйозними наслідками під час артобстрілу в Соледарі. Наразі опікується проблемами ветеранів та інвалідів війни у Кам’янському. Каже, найскладніше хлопцям дається повернення до цивільного життя після важких бойових дій.

“Я як посередник між цивільними та військовими. Мені було простіше переступити цю межу між цивільними та військовими, і тепер ділюся своїм досвідом із побратимами. Щоб їм було легше влитися у суспільство. Немає довіри, коли ти приїжджаєш з війни, і потрапляєш як до іншого виміру”, — пояснив амбасадор проєкту “Титани UA” Олександр.

Така інтеграція ветеранів війни у всі сфери життя допомагає надихнути українських захисників, мотивує не здаватись та рухатися вперед.

Читайте також: Втратив зір, але не силу духу: як ветеран із Вінниці впорався з важким пораненням (ВІДЕО)

Прямий ефір