close-btn

Євросоюз створить систему контролю за Telegram — що зміниться

Спеціальний наглядовий орган регулюватиме роботу месенджера Telegram на території Європейського союзу

Євросоюз створить систему контролю за Telegram

Фото: freepik.com

Згідно з рішенням Європейської комісії, Бельгійський інститут поштових послуг і телекомунікацій (BIPT) візьме контроль над роботою Telegram у всьому ЄС.

Зокрема, BIPT стежитиме, як Telegram реагує на поширення незаконного контенту, наприклад, заклики до насильства або нелегальний продаж зброї. Якщо компанія не реагуватиме на скарги користувачів, регулятор зможе її оштрафувати.

Водночас в офісі з прав даних AWO впевнені, що такий механізм нагляду буде непростим завданням. Адже Telegram порівняно з іншими платформами чи не найменше співпрацює з урядами.

Читайте також: Яке місце займає Telegram у глобальному рейтингу месенджерів

Прессекретар BIPT Джиммі Смедтс підтвердив факт створення відповідної системи контролю за Telegram, однак в BIPT все ще очікуєють офіціного призначення як регулятора, що має відбутись вже найближчими днями.

Механізм нагляду за месенджером став можливий завдяки введенню в дію Європейського закону про цифрові послуги (DSA). Цей набір правил запрацював у лютому, його головна мета — надати європейським країнам більше контролю над соцмережами та онлайн-сервісами.

Згідно з цими правилами, соціальні медіа також повинні бути представлені в Європі. Telegram, зареєстрований в Дубаї, обрав своїм європейським представником бельгійську компанію EDSR, що дає BIPT юрисдикцію над ним.

Нагадаємо, в кінці березня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект №11115, яким пропонується врегулювати роботу Telegram. Автори законопроєкту впевнені, що соціальна платформа Telegram, яку понад 70% українців використовують як джерело інформації, має регулюватися державою. Які зміни пропонуються — читайте в нашому матеріалі.

Також ми писали, що Apple просить Telegram заблокувати низку каналів для користувачів застосунку, які використовують iPhone з українськими SIM-картами для входу.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Аудиторія Telegram досягла рекорду: які плани

У Telegram можна буде входити по відбитку долоні

Користувачам Telegram буде доступний Web3-смартфон

Джерело: De Standaard

google news