Про Дніпро: історія одного з перших торгово-ділових центрів – будинку Шишмана

Сучасні торгово-ділові центри є новим типом споруд, що з’явився в епоху капіталізму і поступово набуває популярності. Однак у Дніпрі в часи, коли він називався Катеринославом, такі будівлі вже зводилися.  

Про це повідомляє Відкритий з посиланням на Facebook-сторінку “Екатеринослав-Днепропетровск-Днепр/история города”.

Будинок Б. Шишмана побудований у 1905 році на вулиці Володимира Мономаха, 1 (тоді – Московська). Він був одним із перших торгово-ділових центрів Катеринослава.

Це прибутковий будинок прямокутної форми. Будівля складалася з двох частин – основної триповерхової та додаткового двоповерхового крила по вулиці Московській, яке було удвічі коротшим за основну частину.

За радянських часів приміщення часто змінювали власників. З 1950-х років основні площі в будівлі займала Центральна міська бібліотека, а з вересня 2011 року реконструйована та відреставрована споруда є торговельним центром.

Про Дніпро: історія будинку Б.Шишмана одного із перших торгово-ділових центрів

На фотоколажі праворуч знизу напроти будинку Б. Шишмана – 3-х поверхова будівля ювеліра Грановського зі скляною кулею на вежі. Її збудували у 1913 році за проєктом архітектора С. В. Віленського. Побачити можна лише на довоєнних фото. Наразі замість неї – неробоча Ротонда ЦУМу.

Нагадаємо, у Дніпрі завдяки розкішному декору розгадали таємницю старовинного будинку на вулиці Короленка.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , ,