Операція «Доппельгангер»: в Ізраїлі лютують російські пропагандисти

Операція «Доппельгангер»: в Ізраїлі лютують російські пропагандисти
Іллюстративне фото / Getty Images / AFP

Безпрецедентна пропагандистська машина розгорнулася в Ізраїлі із жовтня минулого року. Масштаби роботи російського агітпропу вражають: за допомогою тисяч ботів та агентів впливу Москва намагається створити тут нову реальність. Головну роль грає продукування та поширення фейків про те, що США – більше не союзник, натомість новим «другом» готова виступити Росія, пише на Цензорі політичний оглядач Світлана Кушнір.

Це лише один із інструментів впливу. У лютому 2024 року журналістське розслідування з'ясувало, що великі видання в Ізраїлі, можливо, отримували гроші за публікацію матеріалів. Виявляється, існує система на редакторів великих ізраїльських видань. Так, наприклад, відоме економічне видання TheMarker, частина концерну Haaretz, роками спеціалізувалося на розкритті «сірих» комбінацій російських олігархів в Ізраїлі та світі. Але торік кількість публікацій на цю тему різко впала.

Воюючи з олігархами в Ізраїлі з політичних причин (видання ліволіберальне – проти правих бізнесменів) TheMarker уникає будь-яких згадок їхніх нинішніх зв'язків з Росією. Ось приклад – Михайло Мірілашвілі та його син В'ячеслав. Наближені до нинішнього ізраїльського прем'єра Нетаньяху (В'ячеслав утримує не дуже прибутковий телеканал, який є глашатаєм прем'єра), вони мають прибуткові бізнеси в Росії. Старший Мирилашвілі (перебуває під українськими санкціями за Указом №116-2023) був діловим партнером Євгена Пригожина — «кухаря Путіна», засновника ПВК «Вагнер». Він, власне, і познайомив Путіна з Пригожиним.

Молодший Мірілашвілі є власником «Селектел» – оператора послуг дата-центрів, розташованих у Москві, Санкт-Петербурзі та Ленінградській області. Тобто компанії стратегічної значущості для кремлівського режиму.

Все це відкрита інформація, але про неї в статтях TheMarker немає ні слова. Поясненням цього може бути факт зв'язку головного редактора видання Ейтана Авріеля з російською олігархією, яка знаходиться під західними санкціями. Авріель неодноразово (причому нещодавно) відпочивав разом із дружиною Даною на яхті Світлани Ячевської, в минулому заступника голови Зовнішекономбанку РФ (під санкціями ще з 2014р.), а нині радника Рахункової Палати РФ. Дана Авріель особисто проектувала яхту російської чиновниці та контролювала її будівництво у Польщі. Ячевська познайомила дружину головного «борця з олігархами» зі своїми багатими друзями, які регулярно стали давати їй замовлення. Тепер TheMarker уникає згадувати їх комбінації щодо відмивання грошей.


Не пропусти інші цікаві статті, підпишись:
Ми в соціальних мережах
x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK