Глушіння сигналу GPS над Європою — передвісник великої війни — думка

Бойовий дрон над військовим кораблем. Ілюстрація: gettyimages.com

Глушіння сигналу GPS Росією над країнами Балтії створює загрозу не тільки для цивільних повітряних суден; спецслужби агресора можуть ескалювати ситуацію, наприклад, атакуючи критичну інфраструктуру країн. Загалом такі провокації з боку Москви лише передвісник великої війни. Таку думку сьогодні, 7 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

“За фактом, ми спостерігаємо гібридний варіант агресії з погляду блокування нормальної роботи цивільної авіації європейських країн, особливо в районі Балтійського моря. Змін немає, у Калінінградській області продовжує свою роботу вкрай потужне джерело завад упродовж уже понад пів року”, — сказав він.

На його думку, країни-члени НАТО повинні більш серйозно реагувати на подібні провокації з боку Росії, і крім розробки додаткових систем радіоелектронної боротьби (РЕБ), звернути увагу на російську систему ГЛОНАСС.

“Необхідно застосовувати дзеркальні методи, вживати певних контрзаходів щодо блокування, наприклад, системи ГЛОНАСС (Глобальна навігаційна супутникова система, — ред.), на яку робить ставку Росія”, — наголосив експерт.

Паралельно, за його словами, можна очікувати з боку Росії атак на критичну інфраструктуру.

“Наприклад, енергетичну, або порушення роботи логістики залізниць там, де йде високий рівень автоматизації — такі атаки не виключені. Зрозуміло, що Росія не буде прямо заявляти, що це вони. Однак ми знаємо, що російські спецслужби активно нарощують свою деструктивну діяльність. Це гібридний елемент агресії, який є фактично початком перед великою військовою агресією”, — резюмував Ігор Чаленко.

Читайте також: РФ створює проблеми для цивільних літаків над країнами Балтії — розбір авіаексперта

Нагадаємо, раніше міністри закордонних справ країн Балтії звинуватили Росію в придушенні сигналу GPS над Балтикою.

Прямий ефір