Здоров'я

Лікарі розкрили приховані сили вітаміну D проти раку

0

Дослідження виявило, що вітамін D покращує здоров’я кишечника та покращує ефективність лікування раку у мишей, що вказує на нові шляхи для посилення імунотерапії.

Нещодавнє дослідження на мишах показало, що дієтичний вітамін D може модулювати мікробіом кишечника, тим самим посилюючи відповідь на імунотерапію проти раку. Це дослідження проливає світло на складний зв’язок між вітаміном D і реакцією імунної системи на рак через кишкові бактерії. Це свідчить про те, що рівень вітаміну D може бути ключовим фактором у визначенні ефективності імунітету проти раку та успіху лікування імунотерапією.

Вітамін D відіграє важливу роль в імунній модуляції, а також у формуванні мікробіому кишечника. Дослідження також досліджували роль мікронутрієнтів в імунітеті проти раку, оскільки це було пов’язано як зі зниженням частоти пухлин, так і зі зниженням смертності від кількох типів раку та покращенням реакції на лікування інгібіторами імунних контрольних точок (ICI). Проте, як активність вітаміну D впливає на успіх імунотерапії раку і чи зачіпає цей ефект імунну систему та/або мікробіом, залишається незрозумілим.

Результати дослідження та наслідки

Завдяки генетичним і дієтичним маніпуляціям на мишах Евангелос Джампазоліас і його колеги виявили, що підвищена біодоступність вітаміну D призводить до змін мікробіому таким чином, що сприяє Bacteroides fragilis – анаеробній грамнегативній бактерії, яка зустрічається у людей і мишей. За даними Giampazolias et al. , збільшення B. fragilis підвищило імуноопосередковану стійкість до раку, включаючи стійкість до розвитку меланоми та покращення відповіді на ICI.

Більше того, автори виявили, що цей підвищений протираковий імунітет можна передати іншим мишам шляхом фекальної трансплантації. Хоча Giampazolias et al. демонструють зв’язок між активністю вітаміну D і зниженням захворюваності на рак у людей, автори зазначають, що необхідні довгострокові дослідження на людях, щоб роз’єднати взаємодію між доступністю вітаміну D і дієтичними добавками з мікробіомом і імунітетом до раку.

Майбутні напрямки досліджень

«Дослідження Giampazolias et al. підкреслює важливу роль дієти в розробці мікробної терапії», – пишуть Фаб’єн Франко та Кеті Маккой у відповідній статті «Перспектива». «Майбутні дослідження допоможуть окреслити, як можна використовувати мікроби в поєднанні з дієтичними втручаннями, щоб розкрити весь потенціал терапії ICI».

Comments

Comments are closed.