close-btn

Як змінилась робота банків з початку війни — НБУ

За два роки повномасштабної війни банки в Україні значно скоротили мережу відділень, однак протягом останнього року ця тенденція пішла на спад. Водночас все більше клієнтів переходить в онлайн

Як змінилась робота банків з початку війни — НБУ

Фото: motionarray.com, freepik.com

З моменту вторгнення рф в Україну найбільше кількість відділень скорочувалась у ІІ та ІІІ кварталах 2022 року – 525 та 473 відповідно. Загалом за 2022 рік закрилось 1349 відділень, йдеться в даних Нацбанку України.

При цьому з початку 2023 року мережа скоротилась всього на 228 відділень. Станом на квітень 2024 року в Україні працює 5108 відділень.

В НБУ зазначають, що скорочення кількості відділень не знижує фінансову активність клієнтів, зокрема кількість рахунків та залишки коштів на них постійно зростають. Значною мірою це відбувається завдяки еволюції дистанційного обслуговування.

Читайте також: НБУ посилить нагляд за валютними операціями

За даними регулятора, продовжує зростати кількість клієнтів, які віддають перевагу дистанційному обслуговуванню.

На кінець 2021 року 78% суб’єктів господарювання та 63,8% фізичних осіб (2,3 млн та 44,2 млн клієнтів відповідно) обслуговувалися дистанційно, а за підсумками 2023 року – 89,2% суб’єктів господарювання та 79,5% фізосіб (2,9 млн та 62,3 млн клієнтів відповідно).

Нагадаємо, за останній рік довіра українців до банківських установ та Національного банку України (НБУ) значно впала.

Станом на березень 2024 року лише 52,1% громадян повністю або частково довіряють Нацбанку. Торік цей показник становив 57,7%. Загалом за рік понад 10% українців перейшли від позитивних чи нейтральних до негативних оцінок довіри до регулятора.

Що стосується довіри українців до комерційних банків, тут також фіксується негативна динаміка.

У березні 51,1% респондентів заявили, що повністю або частково не довіряють комерційним банкам (торік було 48,1%). При цьому лише 33,1% повністю чи частково довіряють банкам (торік було 34,2%). Також до 15,9% впала частка респондентів, яким було важко відповісти на питання щодо довіри до банків (торік було 17,8%).

Також ми писали, що у березні 2024 року, українські банки знизили процентні ставки по кредитах для громадян. Аналогічно, зменшилися і ставки по депозитах. Детальніше читайте в нашому матеріалі.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

НБУ попередив про суттєві зміни цін на електроенергію

У НБУ спрогнозували зниження облікової ставки

НБУ змінив правила для фінустанов щодо кредитування населення

За матеріалами delo.ua

google news