Я не можу писати пісні на фальшиві вірші, — композитор Олександр Злотник

Писати пісні про сьогодення України — це колосальна відповідальність. Про це у програмі "Точка опори" телеканалу "Дім" заявив композитор, народний артист України Олександр Злотник.

"Якщо чесно, то пишеться не так, як раніше. Тому що писати з великою радістю — ні. Писати, що ти відчуваєш, — так. Те, що відбувається, це велике горе, велика біда нашої країни. І велика сила нашого народу", — зазначив композитор.

Злотник акцентував, що він може писати тільки про те, в що вірить.

"Я не можу писати на фальшиві вірші. Якщо ви прослідкуєте всю мою творчість, то не знайдете там жодної пісні про партію, про Леніна і так далі", — додав він.

Для Олександра Злотника завжди були основними чотири філософські поняття:життя — смерть, любов — ненависть.

"І тому, коли я пишу про сьогодення, це дуже боляче. Я бачу всю цю картину: сльози, те горе, ту силу, яку люди повинні мати, щоб це все витримати та перемогти. Це відповідальність колосальна. І це повинно бути чесно, правдиво, переконливо. І коли, наприклад, Вадим Крищенко, чи Олександр Вратарьов, чи Юрій Рибчинський дають вірші, і я розумію, що ось вона — відповідь. Ось воно те, що сьогодні. І я розумію, що треба зробити. Як би мені не було тяжко, але треба це написати, щоб люди чули. Дати людям впевненість в майбутньому. Адже без надії людина не може бути", — наголосив герой "Точки опори".

Так народилися, наприклад, пісні "Моя держава" на слова Анабелли Моріни, "Прапор Перемоги" на слова Вадим Крищенко.

"До речі, "Прапор Перемоги" я почав писати, коли відвозив сестру і дружину до Австрії, до села під Віднем. Я отримав цей текст і там почав писати. Це був початок березня 2022 року. Просто я її довго писав, переробляв. І в кінцевому результаті вона вийшла з симфонічним розвитком. Це не просто пісня. Це і пісня, і розгорнута симфонічна композиція. Для мене це була дуже цікава робота. І віра в те, що ми будемо вільні та переможемо це зло", — резюмував Олександр Злотник.

Прем'єра пісні "Прапор Перемоги" відбулася на ювілейному концерті композитора у листопаді 2023 року у Києві, її виконав Заслужений ансамбль ЗСУ.

Олександр Злотник — композитор, народний артист України, ректор Київської муніципальної академії музики ім. Р. М. Глієра. Автор симфонічних творів, хорів, музики до багатьох кінофільмів, мюзиклів.

Злотник написав музику до понад 2000 пісень, які виконували Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, Оксана Білозір, Іво Бобул, Алла Кудлай, Павло Зібров, Тамара Гвердцителі та багато інших.

Більше новин із "Точки опори":

Прямий ефір