У середмісті Дніпра знайшли старовинний підземний тунель

У Дніпрі розшукали підземний перехід, який веде від університету Політехніки до Преображенського собору.

Про це повідомляє Відкритий з посиланням на НТУ “Дніпровська політехніка”.

Тунель розташовано на території університету “Дніпровська політехніка”, у головному корпусі на нульовому поверсі під авдиторією кафедри охорони праці та цивільної безпеки.

До нього ведуть старовинні металеві сходи. Вхід наразі закритий невеликими дерев’яними дверима.

Підземний хід достатньо широкий, зі стелею склепінчастої форми. Але стати у повний зріст тут неможливо. Він простягається від університету до Преображенського собору на Соборній площі.

Для чого збудували тунель — невідомо, оскільки всі документальні свідчення втрачено. Тим не менш, у навчальному закладі розповіли кілька цікавих фактів про підземний перехід:

“Під час Другої світової війни його використовували як сховище для американської гуманітарної допомоги, яку видавали населенню. Але крадії зробили підкоп, і гуманітарка стала потроху зникати. Тоді підземний хід вирішили засипати, а потім замурувати стіною на межі фундаменту першого корпусу. До 1960-х років частину тунелю, що збереглася, використовували як модель штольні для лабораторних робіт. Пізніше заняття заборонили через правила техніки безпеки, й відтоді тунель не використовується”, – зазначили в університеті. 

У середмісті Дніпра знайшли старовинний підземний тунель - рис. 1

У середмісті Дніпра знайшли старовинний підземний тунель - рис. 2

У середмісті Дніпра знайшли старовинний підземний тунель - рис. 3

У середмісті Дніпра знайшли старовинний підземний тунель - рис. 4

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: ,