close-btn

Як змінився ринок венчурних інвестицій з початку року — KPMG

Динаміку венчурним інвестиціям у 2024 році задають штучний інтелект, а також оборонні та «чисті» технології

Як змінився ринок венчурних інвестицій з початку року — KPMG

Фото: freepik.com

За останні роки ринок венчурних інвестицій зіштовхнувся зі значним спадом, як свідчить останній звіт Venture Pulse від KPMG Private Enterprise. У першому кварталі 2024 року глобальні інвестиції венчурного капіталу склали лише $75,9 млрд, що є найнижчим показником за останні майже п’ять років.

Цей спад став результатом декількох чинників, зокрема геополітичної напруженості, затягування процесів виходу компаній з ринку венчурного фінансування та помітного скорочення інвестицій на пізніх стадіях угод. Попри реалізацію двох мегаугод, кожна з яких перевищила $4 млрд, загальний тренд свідчить про обережність інвесторів у контексті невизначеності на ринку, яка зростає.

З початку 2024 року венчурні інвестиції в Америці значно випередили інші регіони світу, зосередивши на собі левову частку глобальних капіталовкладень у цій сфері — $38,2 млрд (з яких на США припадало $36,6 млрд).

Читайте також: Як уникнути ризиків при запуску стартапу та зацікавити інвесторів: поради СЕО платформи Quoroom Уляни Штибель

Азія залишалася на другому місці з $18,9 млрд, а Європа продемонструвала зростання до $17,9 млрд завдяки кільком масштабним інвестиціям у високотехнологічні проєкти.

Глобальні інвестиції з участю корпоративного венчурного капіталу (CVC) також опустились до найнижчого рівня за майже п’ять років — з $40,8 млрд у четвертому кварталі 2023 року до $37,3 млрд у першому кварталі 2024-го.

Зниження обсягу інвестицій відображає складні економічні умови, які змусили корпорації фокусуватися на оптимізації своїх основних бізнесів і внутрішньому інноваційному розвитку, особливо це стосується Латинської Америки.

Які сфери залучили найбільше венчурних інвестицій

Винятки з загального тренду спаду інвестицій були в секторах чистих технологій (Cleantech) та штучного інтелекту (ШІ), які привернули значні інвестиції. 7 з 10 найбільших угод кварталу припадають саме на ці дві галузі.

ШІ залишається ключовим рушієм венчурних інвестицій на глобальному рівні. Генеративний ШІ продовжує привертати інвестиції, орієнтовані на великі мовні моделі та інтеграцію ШІ в бізнес-процеси для підвищення продуктивності.

Вас може зацікавити: Скільки б ви заробили на акціях Apple, інвестувавши $2000 у 2011 році

У першому кварталі 2024 року світ побачив появу відразу десяти нових єдинорогів — стартапів, чия вартість перевищила мільярд доларів США, причому кожен із них базується на технологіях ШІ. Більшість із цих компаній розташовані у США.

Також продовжує зростати інтернет до технологій у сфері оборони та безпеки, що стимулюється посиленням глобальних геополітичних напружень. Особливо актуальними стають такі галузі, як технології дронів, супутникові та програмні рішення. Уряди та міжурядові союзи ймовірно будуть драйверами частини цих інвестицій.

Перспективи на II квартал 2024 року

У другому кварталі 2024 року світовий ринок IPO обіцяє бути ключовою ареною для спостережень. Успішні IPO на початку кварталу можуть змусити венчурні фонди відчути тиск з боку інвесторів щодо активізації фінансування. У різних регіонах світу може зрости активність у сфері менших за обсягом злиттів і поглинань.

Штучний інтелект продовжить приваблювати глобальні венчурні інвестиції, зосереджуючись на конкретних галузевих рішеннях для фінансових, юридичних та ріелторських компаній. Чисті технології також залишатимуться важливим інвестиційним напрямком, що підкреслюється зростаючими регуляторними вимогами та збільшенням кількості регіонів, які впроваджують ESG-ініціативи.

Цікаве по темі: З якими юридичними складнощами зіштовхуються стартапи та як їх уникнути розповідає керівник практик Технологій та інвестицій Juscutum Петро Білик

«Якщо говорити окремо про тенденції у Європі у другому кварталі 2024 року, то варто тримати у фокусі інвестиції у технології оборони. Перший квартал уже показав певний ріст зацікавлення у цьому секторі. Тож оборонні та безпекові технології, особливо в умовах продовження війни в Україні, мають шанси стати більш пріоритетними для венчурних інвесторів у регіоні. Водночас вони також будуть активно вкладатися у екотехнології та рішення зі звітності ESG у відповідь на зростаючі регуляторні вимоги», — зазначає Ілля Сегеда, керівник напряму консультаційних послуг з питань злиття і поглинань KPMG в Україні.

Протягом наступних кількох кварталів варто слідкувати як за ходом антимонопольних проваджень у США та Європі, так і за діями регуляторних органів у цих регіонах.

Нагадаємо, венчурні інвестори в першому кварталі 2024 року вагомо збільшили підтримку проєктів у криптовалютній сфері. Обсяги венчурних інвестицій у криптопроєкти з початку поточного року зросли на 38% порівняно з останнім кварталом 2023-го. При цьому тенденція свідчить про подальше зростання.

Ознайомтесь з іншими популярними матеріалами:

Фонд u.ventures інвестував в український стартап Competera

Скільки інвестицій залучили fintech-проєкти зі ШІ у 2023 році

Українсько-британський стартап JobCannon купив українську компанію Adsme

google news