RU
 

Багаторівнева операція. Як РФ хотіла вбити ЗеленськогоСюжет

Текст: ,  7 травня 2024, 21:40
2
7160
Багаторівнева операція. Як РФ хотіла вбити Зеленського
Фото: Офіс президента
На Володимира Зеленського готувався замах

Затримано двох полковників УДО, які на замовлення російських спецслужб готували замах на президента України.

Служба безпеки України 7 травня повідомила, що запобігла замаху на вбивство президента України Володимира Зеленського, а також військово-політичного керівництва держави – голови СБУ Василя Малюка та керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова.
Замах готували ретельно законспіровані полковники Управління державної охорони, які "зливали" секретну інформацію Росії. Керували ними агенти ФСБ з Москви.

Який був план

Загалом, як повідомляє пресслужба СБУ, в мережу входило п’ять агентів ФСБ. Вони активно розробляли плани із ліквідації Зеленського. Ще одним завданням мережі був пошук виконавців серед військових, наближених до охорони президента, котрі б могли взяти главу держави в заручники, а згодом його вбити.

Окрім президента, Кремль планував ліквідувати голову СБУ, очільника ГУР та інших високопосадовців. Наприклад, ліквідацію Кирила Буданова збирались провести перед Великоднем.

За інформацією СБУ, план ворога був такий: спочатку завербований агент повинен був спостерігати за переміщенням особи під охороною та передавати ворогу інформацію. За координатами будинку, де мав перебувати посадовець, планувалося завдати ракетний удар.

Потім збиралися атакувати дроном людей, що залишилися на місці ураження. Після цього росіяни планували поцілити ще однією ракетою, у тому числі задля знищення слідів застосування дрона.

Зазначається, що озброєння для російського агента забезпечив полковник УДО, який особисто привіз до Києва FPV-дрони, заряди до РПГ-7, а також протипіхотні міни МОН-90.

СБУ зафіксувала як поїздки полковника УДО за дронами та вибухівкою до іншого регіону України, так і розмови потенційного виконавця теракту із "куратором" з ФСБ.

Василь Малюк каже, що знав про підготовку агентів Кремля вбити Зеленського та особисто його.

"Про нашу спецоперацію знало обмежене коло осіб, а її хід я контролював особисто. Теракт, який мав стати подарунком Путіну до інаугурації, насправді став провалом російської спецслужби. Але ми не повинні забувати – ворог сильний і досвідчений, його не можна недооцінювати", - зазначив він.

За даними СБУ, співробітники 9 управління департаменту оперативної інформації 5 служби курували організацію теракту. Зокрема, ⁠Максим Мішустін, ⁠Дмитро Перлін і Олексій Корнєв.

"Зокрема, Перлін у січні 2022 року став куратором "кротів", які були завербовані ще до повномасштабного вторгнення Росії. До того часу ними "опікувався" його колега Олексій Корнєв.

Так, перед початком повномасштабної війни Корнєв провів низку законспірованих зустрічей із полковником УДО на території сусідніх європейських держав. Також за кордоном зазвичай передавались і кошти для агентів", – зазначили у пресслужбі СБУ.

Підозрюваним обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Їм загрожує довічне позбавлення волі.

Багаторівнева операція

Військовий експерт, полковник ЗСУ Владислав Селезньов каже, що співробітники СБУ проявили небувалий професіоналізм, адже "в умовах ретельно законспірованих агентів впливу, безпосередньо в УДО, тобто в структурі, яка відповідає за збереження життя й здоров'я нашого президента, вдалося їх виявити".

"Це дуже крутий наслідок багаторівневої й довготривалої військової операції. Очевидно, що для Путіна могли готувати подарунок у вигляді вбивства наших ключових державних та військових посадових діячів. Але те, що наші спрацювали на випередження, – честь і хвала нашим спецслужбовцям", – сказав він в ефірі Еспресо.

За словами Селезньова, активізація контррозвідувальної діяльності росіян нині залишається ключовим питанням.

"Тому що зараз, коли ми починаємо отримувати зброю, техніку, боєприпаси від наших західних партнерів та переміщувати її просторами України, вкрай важливо убезпечити від зайвих очей та вух цей процес. Потрібно працювати на випередження, щоб не дозволяти росіянам шляхом своєї шпигунської мережі виявляти логістичні маршрути та шляхи переміщення зброї, яка дуже потрібна на полі бою", – додав військовий.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Сюжети
СюжетВторгнення Росії в Україну. Онлайн
СюжетПідсумки 18.05: Закон про мобілізацію і Вовчанськ
СюжетОлександр Усик - Тайсон Ф'юрі. Онлайн трансляція бою
СюжетПідсумки 16.05: Без світла і розстріл цивільних
СюжетПідсумки 15.05: Замах на Фіцо і удари по Криму
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: войнаСБУпокушенияФСББудановпокушениеВладимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі