Найбільш стратегічно важлива битва — Часів Яр — карта війни за 7 травня (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Сили оборони України утримують плацдарм на лівобережжі Дніпра в Херсонській області: за добу Збройні сили України (ЗСУ) відбили дві атаки російських окупантів, повідомляє сьогодні, 7 травня, у вечірньому зведенні Генеральний штаб ЗСУ, інформує FREEДОМ.

“Росіяни намагаються висадитися на острові Нестрига [в дельті Дніпра]. Звичайно, ворог, скажімо так, незадоволений тим, що його відкинули з цієї позиції. Зараз вони ще в складнішому тактичному становищі. Там можна було хоча б в очеретах ховатися. А тепер потрібно ходити на човнах, і вони втрачають там особовий склад. У принципі, це відбувається постійно”, — сказав керівник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук.

На Лиманському напрямку українські війська успішно відбили атаки росіян у районах Невського Луганської області. Противник також намагався здійснювати наступальні дії в районах Верхньокам’янського, Іванівського, Андріївки, Уманського та Нетайлового Донецької області.

Загалом за добу на передовій відбулося 64 бойових зіткнення. Так, на Бахмутському напрямку українські прикордонники ліквідували скупчення живої сили російських окупантів. А бійці бригади “Холодний Яр” знищили чергову вогнеметну систему “Солнцепек”. Відомо, що вартість такого комплексу — 15 млн доларів. 

Воїни 45-ї бригади знищили російську самохідну артустановку: окупанти намагалися приховати її камуфляжем — не допомогло.

“Намагаємося працювати максимально точно. Немає можливості на ціль витрачати по 15-20 снарядів. Якщо понад 20 хвилин ти перебуваєш на вогневій позиції — уже ворог працює по тому місцю, звідки ти працюєш”, — розповів військовослужбовець ЗСУ, сержант 43-ї артилерійської бригади Андрій Ставничий.

Найбільш стратегічно важлива битва розгортається зараз у районі міста Часів Яр Донецької області, кажуть експерти.

“Саме туди ворог кидає зараз свої основні сили. У ворога, попри все, теж резерви не безмежні. Наступати скрізь вони не можуть. А Часів Яр — це найбільш цінний, найбільш стратегічно важливий напрямок. Зрозуміло, що розуміють це і з нашого боку. Тому туди теж кинуті резерви”, — зазначив екскомандир взводу батальйону “Айдар” Євген Дикий.

Загальні втрати російської армії з початку повномасштабного вторгнення вже перевищили 476 тис. осіб. За добу було знищено 1 160 солдатів, 14 бойових броньованих машин, 25 танків, 37 артилерійських систем і десятки одиниць іншої техніки росіян.

Читайте також: РФ планує використати наступ на Харків і Суми як відволікальний маневр — подробиці від експерта

Прямий ефір