Китай уникатиме перетину символічних “червоних ліній” у підтримці Росії — думка

Прапор Китаю. Фото: ukrinform.ua

Можливо, президент Франції Еммануель Макрон зможе вплинути на позицію Китаю в підтримці Росії, і згодом Пекін намагатиметься уникати перетину символічних “червоних ліній”. Однак у китайського лідера Сі Цзіньпіна є і свої стратегічні цілі. Таку думку сьогодні, 7 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив академічний директор Центру публічної дипломатії Олексій Полегкий.

“Макрон намагатиметься пом’якшити певні позиції, що дає можливість, що Китай намагатиметься уникати прямої підтримки Росії, припустімо, військовими якимись інструментами, але економічно… Знову ж таки, Пекін повторює всю ту саму історію: “Ми з Росією перебуваємо просто в нормальних економічних відносинах, ми постачаємо все те саме, що постачаємо в інші країни”. Нібито — ми тут ні до чого”, — сказав він.

На його думку, можливо, неофіційно буде скорочено обсяг поставок певних товарів, які можуть становити “проблему для Китаю”.

Однак більша частина товарів, необхідних для підтримки китайської економіки, продовжуватиме надходити в Росію.

“Наскільки Китай буде готовий вплинути на Путіна з погляду реальних переговорів? Тут я досить скептичний, тому що стратегічно для Китаю важливі дві речі: щоб конфлікт не розповзався і щоб Росія не була повністю країною, яка програла. Тобто щоб там не почалися революції, відповідно, доти, доки Путін при владі — Китай усе влаштовує. Інша справа, що Пекін намагатиметься не переходити якісь символічні “червоні лінії”, щоб не було його прямого залучення у війну в Україні”, — підсумував Олексій Полегкий.

Читайте також: Сі Цзіньпін підтримав ідею олімпійського перемир’я в період проведення Ігор у Парижі

Нагадаємо, 6 травня президент Франції Еммануель Макрон, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і лідер Китаю Сі Цзіньпін провели тристоронню зустріч.

Прямий ефір