Наука

Вчені виявили потенційні «гарячі точки» біорізноманіття

0

За словами міжнародної групи вчених-лісівників, тип лісу, який здебільшого ігнорувався та яким нехтували, демонструє значний потенціал для відновлення, покращення видового різноманіття та його здатності протистояти зміні клімату. Згідно з новими дослідженнями, опублікованими в рецензованому науковому журналі PLOS ONE, існує достатньо середовища існування для євразійської осики, і ці середовища залишаться придатними для цього «ключового виду» в міру потепління глобального клімату.

«Євразійська осика та види осики в усьому світі є домом для величезних популяцій інших залежних рослин і тварин», — сказав провідний автор дослідження Антонін Кусбах, прикладний еколог з Університету Менделя в Брно, Чехія, також відомого як Чеська Республіка. де було проведено дослідження команди. «Крім того, системи осики швидко регенерують і колонізують нові території, тому ці типи лісів ідеально адаптуються до посилення лісових порушень, таких як пожежі, хвороби, нашестя комах і шторми, які широко очікуються за сценаріями потепління клімату».

Поширення осики в Чехії. 91 637 квадратів 1 × 1 км представляли присутність осики з покриттям осики > 1% (сірі квадрати) і > 50% (червоні квадрати). Авторство: Пол Роджерс

Вчені провели обстеження понад чотирьох мільйонів лісових ділянок, використовуючи польові вимірювання, технологію дистанційного зондування та складні аналітичні методи, щоб краще зрозуміти історичне та потенційне середовище проживання осики, що називається «реалізованою нішею», у всій лісовій місцевості Чехії, яка схожа. у створенні лісів по всій Центральній Європі. Осикові ліси колись були набагато більш поширені в цих регіонах, але комерційне лісове господарство, яке зазвичай віддає перевагу монотипним насадженням бажаних видів хвойних порід, змінило ці середовища проживання. Це не повинно залишатися таким.

«Коригування курсу в управлінні лісами в Європі може допомогти відновити ці дивовижні ліси», — сказав співавтор Пол Роджерс із Західного аспенського альянсу, Центру екології та Департаменту навколишнього середовища та суспільства Університету штату Юта. «На кожному гектарі осикового лісу, який повернеться, процвітатиме різноманітність рослин і тварин».

Осика євразійська, Populus tremula, є одним із шести видів осики в роду Populus, які разом простягаються на більшій частині Північної півкулі. Разом ці види створюють величезне біорізноманіття порівняно з навколишніми лісами. Осика євразійська охоплює всю Європу та Азію. Осика, яка тремтить, Populus tremuloides, є найбільш поширеним деревом у Північній Америці, де вона також відома як ключовий вид, що сприяє підвищенню біорізноманіття навіть у разі зміни клімату.

«Іноді кажуть, що в Північній Америці можна пройти пішки від узбережжя до узбережжя й ніколи не залишати тіні осики», — сказав Роджерс. «Це може бути неправдою, але це говорить про гнучкість і адаптивність цих лісів. Тепер ми починаємо краще розуміти великий потенціал осики для процвітання в Європі».

Хоча відновлення осики в межах десятків мільйонів гектарів потенційного середовища існування по всій Європі було б явно складним завданням, може знадобитися трохи більше, ніж «підштовхування», щоб розпочати процес.

«Мої особисті польові спостереження показують, що після великого видалення ялини норвежської після спалаху жука-короїда, осика природним чином знайшла свій шлях до центральноєвропейських лісів», – сказав Кусбах. «Отже, це можна вважати рішенням, яке ховалося на виду».

Comments

Comments are closed.