RU
 

Підсумки 7.5: Замах на Зеленського і "інавгурація"Сюжет

Текст: ,  8 травня 2024, 06:58
0
3149
Підсумки 7.5: Замах на Зеленського і  інавгурація
Підсумки 07.05.2024

Агенти ФСБ готували вбивство Зеленського; У Москві відбулася "інавгурація" Путіна. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Агенти ФСБ готували вбивство Зеленського - СБУ

Правоохоронці викрили мережу агентів 5 служби ФСБ РФ, які готували вбивство президента України Володимира Зеленського та інших представників вищого військово-політичного керівництва держави, повідомили в СБУ. Там зазначили, що теракт, який мав стати подарунком Володимиру Путіну до "інаугурації", насправді став провалом російської спецслужби. Встановлено, що озброєння для агента забезпечив полковник УДО, який особисто привіз до Києва FPV-дрони, заряди до РПГ-7, а також протипіхотні міни МОН-90. СБУ зафіксувала як поїздки полковника УДО за дронами та вибухівкою до іншого регіону України, так і розмови потенційного виконавця теракту із "куратором" з ФСБ.

У Москві відбулася "інавгурація" Путіна

У столиці Росії – Москві – відбулася так звана "інавгурація" Володимира Путіна. Він уп'яте очолив російську державу. У своїй промові Путін пообіцяв росіянам, що "виправдає їхню довіру". А ключовим пріоритетом для РФ він назвав "народозбереження, збереження вікових цінностей та традицій". В ОПУ прокоментували подію, назвавши її "церемонією класичної російської коронації". Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк відзначив, що Путін – класичний малоосвічений диктатор РФ, для якого влаштували коронацію "табірного пахана".

Україна вийшла у фінал Євробачення 2024

У шведському Мальме у вівторок, 7 травня завершився перший півфінал Євробачення 2024, де виступали представниці України Alyona Alyonaі Jerry Heil з піснею Teresa& Maria. Представниці України вибороли право представляти державу у фіналі.

Ізраїль взяв під контроль КПП Рафах

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) взяла під контроль контрольно-пропускний пункт Рафах з боку сектора Гази. Про це повідомляє The Times of Israel з посиланням на військових. Перехід із Єгиптом тепер "від’єднаний" від дороги Салах-ад-Дін у східному Рафаху, яку окремо взяли під контроль ізраїльські військові під час нічного наступу. За даними ЦАХАЛ, під час нічної операції було вбито близько 20 бойовиків, а війська виявили три тунелі. Напередодні ізраїльська армія наказала тисячам людей у Рафаху почати евакуацію перед очікуваною наземною операцією.

Україна погодила безпекову угоду з Іспанією 

Україна і Іспанія погодили текст безпекової угоди. Про це повідомив президент Володимир Зеленський за підсумками розмови з іспанським прем’єр-міністром Педро Санчесом. "Ми відзначили завершення переговорів щодо тексту двосторонньої безпекової угоди в межах Вільнюської декларації країн "Великої сімки", – додав Зеленський. Також Зеленський провів переговори президентом Латвії Едгарсом Рінкевичсом і з премʼєр-міністром Бельгії Александром де Кроо. Вони також підтвердили свою участь у Саміті миру.

ЄC купуватиме українську зброю для ЗСУ

Держави-члени Євросоюзу купуватимуть озброєння для потреб ЗСУ від українських виробників коштом European Peace Facility. Про це сказав міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін за підсумками Форуму оборонних індустрій Україна-ЄС. "В результаті переговорів сторони підтвердили можливість використання Європейського фонду миру – European Peace Facility. Держави-члени ЄС купуватимуть озброєння для Сил оборони України від українських виробників. Гроші з фонду стануть компенсацією цих витрат", – йдеться у повідомленні.

Нафтогаз заявив про мільярдний прибуток за рік

Чистий консолідований прибуток Нафтогазу у 2023 році склав 23,1 млрд грн проти збитку 79,1 млрд у 2022 році. Про це повідомила пресслужба компанії. "Основою прибутковості за бізнес-напрямами стали значно кращі фінансові результати підприємств групи Нафтогаз", – йдеться у повідомленні. Планується, що абсолютна більшість прибутку Нафтогазу буде спрямована на сплату дивідендів державі.

У Луганську після удару палала нафтобаза

Увечері серія вибухів пролунала в окупованому Луганську. Там спалахнула нафтобаза, про що писали соцмережі та визнала окупаційна влада. Окупанти зазначають, що ЗСУ вдарили ракетами ATACMS. У мережі з'явилися відео з масштабною пожежею.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Сюжети
СюжетВторгнення Росії в Україну. Онлайн
СюжетПідсумки 18.05: Закон про мобілізацію і Вовчанськ
СюжетОлександр Усик - Тайсон Ф'юрі. Онлайн трансляція бою
СюжетПідсумки 16.05: Без світла і розстріл цивільних
СюжетПідсумки 15.05: Замах на Фіцо і удари по Криму
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: ПутинСБУИспанияИзраильНафтогазсектор Газаоружиепокушение
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі