Головна Новини Суспільство Війна з Росією Мобілізація в Україні: чому тепер вибір за суспільством, що відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

Мобілізація в Україні: чому тепер вибір за суспільством, що відбувається

18 травня в Україні набуває чинності новий закон про мобілізацію, але деякі її правила вже суттєво змінилися

8 травня 2024, 12:07 comments5293
Поділіться публікацією:

Чим ближче 18 травня, коли набирають чинності норми нового закону про мобілізацію, тим більше новин про черги в ТЦК або про дивні смерті деяких військовозобов'язаних. З боку представників Верховної Ради періодично звучить критика на адресу працівників ТЦК за явні перегини. А з боку військових – заяви про те, що мотивація для майбутніх воїнів має бути і позитивною, і негативною. Портал "Коментарі" продовжує обговорювати з експертами актуальну тему мобілізації.

Мобілізація в Україні: чому тепер вибір за суспільством, що відбувається

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Держава створила комфортні умови для проходження військової служби

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран звертає увагу, що процес мобілізації в рамках законодавчих змін, які набирають чинності 18 травня (і дають двомісячний термін чоловікам віком від 18 до 60 років, щоб оновити свої військово-облікові дані в ТЦК), ще не почався.

"Але черги у ТЦК справді вже є. Тому що в нас уже немає "обмежено придатних", слід проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) багатьом. До того ж, з 4 травня вже набули чинності норми, згідно з якими члени ВЛК не зможуть на власний розсуд приймати рішення про придатність та непридатність військовозобов'язаного. Слід зазначити, що змінами закону про мобілізацію держава створила комфортні умови для військової служби. Через систему рекрутингу можна вибрати зручні для себе посади, підрозділи. Є обов'язкові умови про навчання – від місяця та більше, в Україні чи за кордоном. Збільшилося грошове забезпечення військовослужбовців, премії. Для тих, хто вперше підписує контракт, передбачено окремі фінансові бонуси", – зазначає експерт.

Крім того, продовжує він, багато одіозних норм прибрали з первісного варіанту закону про мобілізацію – блокування рахунків тощо.

"Тепер вибір за суспільством, яке раніше просило преференцій, щоби піти воювати. Відтепер ці преференції є, – наголошує Віктор Таран. – Сподіваємось, що буде й значне поповнення наших збройних сил. Ми цього дуже потребуємо. Чекаємо в наших лавах!".

Важливо зупинити російський наступ

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко наголошує, що мобілізація – складне питання для суспільства. Але загалом, зазначає він, українці мають розуміння необхідності посилення цього процесу.

"Каменем спотикання стають скоріше методи роботи ТЦК, питання справедливості (чому хтось служить, а хтось – ні), забезпечення мобілізованих тощо. Але загалом є розуміння загрози, яку несе РФ – і яка може торкнутися кожного, якщо не допомагати ЗСУ, зокрема, вливаючись у їхні лави", – наголошує експерт.

Він нагадує, що країна-агресор зараз має певні тактичні успіхи на фронті, перехопила ініціативу – в тому числі тому, що постійно проводить мобілізаційні процеси, хоч і приховані.

"Втішно, що зараз у ТЦК (які працюють у цілодобовому режимі) ми бачимо черги тих, хто готовий оновити свої дані. Так, є певні шорсткості, але загалом організаційний процес налагоджується, – вважає Ігор Петренко. – Добре, що акцент стали більше робити на мотиваційну частину, використовувати рекрутинговий компонент".

Мобілізація під час війни, що змінюється, – це живий, динамічний процес, пояснює експерт. Звісно, є помилки, але їх намагаються виправити. І це вірно.

"Громадянам України важливо зрозуміти, що мобілізація – це зараз необхідність зупинити російський наступ, перейти в маневрену оборону. А згодом розпочати контрнаступ. РФ не зупиняється, користуючись проблемами, які у нас виникли із озброєнням та боєприпасами, з кадровим складом. Нині ситуація налагоджується, але зупинити ворога можемо лише ми. І це треба усвідомити", – наголошує Ігор Петренко.

Він також звертає увагу, що Росія активно проводить ІПСО з дискредитації мобілізації. Активно розмножуються анонімні канали, де розповідають про "жахіття мобілізації в Україні".

"Так певні проблеми є. Але вони точно не такі глобальні, як намагається показати РФ, сподіваючись зірвати нашу мобілізацію, – упевнений експерт. – Нам важливо зробити ефективним та комфортним процес мобілізації, для чого потрібна правильна комунікація влади та суспільства".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи розуміє Захід, що РФ веде війну не тільки проти України: чому змінюється риторика.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

8 травня 2024, 18:31

Правильно будет - "Могилизация в Украине". Агов, народ! Пора выходить на майдан не за деньги, как в 2014, а уже за свою жизнь. Иначе эти выблядки зеленые могилизируют всех, до последнего украинца. А сами, эти выблядки, при этом только богаче станут.


Новини