Візит глави КНР до Франції: що обговорювали Сі, Макрон та фон дер Ляєн (ВІДЕО)

Прапори Європейського Союзу та Китаю. Фото: gettyimages.com

Європейське турне глави КНР Сі Цзіньпіна розпочалося 5 травня з Франції, де він провів низку зустрічей із французьким урядом. Як пише Deutsche Welle, серед тем, які мали обговорити глави держав: війна Росії проти України, ситуація на Близькому Сході та економічне співробітництво. Президент Франції Еммануель Макрон намагається переконати китайського гостя впливати на РФ з метою припинення війни, інформує FREEДОМ.

“Ми поважаємо давні зв’язки між Китаєм та Росією, а також зусилля, які десятиліттями докладалися для стабілізації цих відносин. З огляду на цю складну історію, ми вітаємо зобов’язання китайської влади утримуватися від продажу зброї або допомоги Москві та суворо контролювати експорт товарів подвійного призначення. Це те, про що ви чітко сказали мені трохи понад рік тому й зараз повторили, і я вважаю, що тривалість і якість наших обговорень на цю тему виправдаються”, — сказав Макрон.

Як пише The New York Times, Сі Цзіньпін виступив проти критики за тісні відносини Китаю з Росією під час її війни проти України. За його словами, Пекін не стояв біля джерел цієї війни й не брав участі в ній. Ба більше, голова КНР привітав ініціативу президента Франції про глобальне олімпійське перемир’я.

“Сьогоднішній світ далекий від миру. Будучи постійним членом Ради безпеки ООН і відповідальною країною, Китай готовий спільно з Францією використати Олімпійські ігри в Парижі як можливість закликати до глобального припинення вогню під час Ігор”, — сказав Сі.

“Це хороший дипломатичний момент для Китаю та Макрона, оскільки це його особиста ініціатива, показати свою символічну значущість й виступити з погляду таких примирителей. Але я дуже скептично ставлюся до можливого реального зупинення воєнних дій на цей період”, — вважає академічний директор Центру публічної дипломатії Олексій Полегкий.

Китайський лідер також зустрівся і з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Вони обговорили питання російської агресії проти України. За словами фон дер Ляєн, Пекін має вплинути на Росію для врегулювання ситуації в Україні.

“Стратегічно для Китаю важливі дві речі: щоб цей конфлікт не розповзався, щоб він був локалізований, щоб Росія не була стороною, яка повністю програла, й там не розпочалися якісь внутрішні процеси, революції тощо… Відповідно, доки Путін буде при владі, Китай це влаштовуватиме, тому Сі Цзіньпін підтримуватиме Путіна так довго, скільки це можливо. Інша справа, що Пекін намагатиметься не переходити якихось символічних червоних ліній”, — сказав Полегкий.

Також обговорили тему товарообігу ЄС та Китаю. Субсидовані китайські товари, такі як електромобілі та сталь, заполонили європейський ринок. Зі свого боку, за словами фон дер Ляєн, КНР не гарантує справедливий доступ до своїх ринків. Після зустрічі президентка Єврокомісії заявила, що ЄС готовий використовувати всі торговельні інструменти для захисту свого ринку від субсидованих товарів Китаю.

“Світ не може прийняти надлишкове перевиробництво Китаю. Тому я закликала китайський уряд розв’язати проблему структурних надлишкових потужностей. Водночас ми тісно координуватимемо свої дії з країнами “Великої сімки” та країнами з економікою, що розвивається, які також дедалі більше потерпають від китайських ринкових перекосів”, — сказала фон дер Ляєн.

Економічна сфера — одна з найважливіших тем обговорення Сі Цзіньпіна в Європі. Як пише Financial Times, Пекін хоче порушити єдність як НАТО, так і ЄС.

“Тримати країни НАТО якомога далі від Азії й не дати Сполученим Штатам зв’язати своїх союзників в Азії та Європі — ключова мета китайської зовнішньої політики… Поїздка Сі Цзіньпіна до Європи також має сильну економічну складову. І в цих питаннях Франція є набагато складнішим партнером. Макрон, можливо, не кине виклик Китаю через Тайвань, але майбутнє французької автомобільної промисловості — це інша справа”, — пише Financial Times.

Уперше за п’ять років глава КНР вирушив у європейське турне. Після візиту до Франції Сі Цзіньпін відвідає Сербію, а потім Угорщину. Як повідомив глава угорського МЗС Петер Сійярто, Будапешт і Пекін можуть підписати щонайменше 16 угод. Вони будуть зосереджені на залізничних, автомобільних та енергетичних проєктах. Сторони також розглянуть можливість співпраці в ядерній сфері. 

Читайте також: Сі Цзіньпін підтримав ідею олімпійського перемир’я в період проведення Ігор у Парижі

Прямий ефір