Пам'ятник Воронцову в Одесі можуть прибрати

Пам'ятник Воронцову в Одесі можуть прибрати.

Пам'ятник Воронцову в Одесі можуть прибрати. Фото: t.me/vgorode_odessa

Події
08 травня 12:27

Пам'ятник князю Михайлу Воронцову на Соборній площі в Одесі має бути демонтований тому, що той був виключно представником Російської імперії як генерал-губернатор і підлягає деколонізації. Таку думку висловив в ефірі Інтент.Інсайт представник Українського Інституту Національної Пам'яті Олександр Городилов.

Також, за його словами, слід позбавитися імені князя в назві провулка в центрі міста.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Пам'ятник Михайлу Воронцову в Одесі встановили 1863 року (архітектор Франческо Боффо, скульптор Фрідріх Бруггер). Радянська влада намагалася знищити пам'ятник трактором, але трос, накинутий на пам'ятник для його знищення, розірвався.

Ця пам'ятка стала другою в Одесі після пам'ятника Дюку.

2023 року Кабінет міністрів виключив із Державного реєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення пам'ятники поетові Олександру Пушкіну та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі.

Втім, того ж року на засіданні у листопаді Історико-топонімічна комісія при виконавчому комітеті Одеської міської ради рекомендувала залишити на місцях пам'ятники поетові Олександру Пушкіну та князю Михайлу Воронцову.

Пам'ятник Воронцову комісія, зокрема, рекомендувала залишити на соборній площі через виняткову мистецьку цінність. Втім, члени комісії вважають, що для Державного реєстру слід трохи змінити назву пам'ятника, прибравши з неї слово "князю", та залишивши "Пам'ятник М.С. Воронцову".

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах