close-btn

Скільки Україні коштувало пом’якшення валютних обмежень — НБУ

Подальше скасування валютних обмежень в Україні має свою ціну. Однак в перспективі це ніяк не вплине на фінансову стабільність країни, а навпаки підвищить інвестиційний потенціал

Скільки Україні коштувало пом'якшення валютних обмежень — НБУ

Фото: unsplash.com, freepik.com

Нагадаємо, 4 травня Нацбанк України впровадив найбільший пакет пом’якшення валютних обмежень з початку повномасштабної війни. Він стосується підприємств. Мета — поліпшення умов ведення бізнесу та виходу компаній на нові ринки, а також підтримка відновлення економіки та створення кращих умов для залучення інвестицій в країну.

Голова НБУ Андрій Пишний в ефірі телемарафону зазначив, що запроваджений пакет послаблень коштуватиме $5,5 млрд.

За його прогнозами, такий крок не повинен негативно вплинути на макрофінансову стабільність України. Натомість в середньостроковій перспективі це дасть додаткові можливості для протоку інвестиційного капіталу.

Читайте також: Українці стали купляти більше валюти — дані НБУ

Пишний пояснив, що до впровадження цього пакету пом’якшень Нацбанк йшов майже рік. Зараз це стало можливим завдяки відновленню міжнародної допомоги, зниженню інфляції та максимальному рівню резервів.

«Нам необхідно, щоби бізнес скористався цією можливістю максимально відповідально. Експортна виручка повинна надходити в Україну. Вона не повинна залишатися за кордоном, а відтак з нашого боку будуть посилені ще більше вимоги щодо валютного контролю і контролю за поверненням експортної виручки», — зазначив очільник регулятора.

Що ще планує НБУ

Попри те, що найбільший пакет пом’якшень був запроваджений лише кілька днів тому, Нацбанк вже готується до наступних етапів послаблень валютних обмежень.

Водночас точних термінів Пишний поки що не назвав. За його словами, НБУ працює над валютною лібералізацію, виходячи із концепції передумов, а не календарного графіка.

Він зазначив, що спершу регулятор повинен переконатися, що може ефективно і якісно управляти ризиками. Нові пакети вводитимуть, коли це буде якнайкраще для української економіки і як найбезпечніше для макрофінансової стабільності.

Нагадаємо, протягом майже двох років повномасштабної війни, за оцінками НБУ, українська гривня втратила понад 25% своєї вартості у порівнянні з середнім доларовим курсом. Станом на кінець 2023 року, девальвація гривні досягла 28%.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

НБУ попередив про суттєві зміни цін на електроенергію

НБУ назвав, скільки заробив у 2023 році та як розподілив прибуток

НБУ радить банкам використовувати ШІ при кредитуванні

За матеріалами РБК-Україна

google news