Наука

Гібрид Homo sapiens і неандертальця віком 24 000 років переписує історію людства

0

24 500 років тому тіло чотирирічної дитини було поховано в пофарбованому охрою савані та покладено в могильну яму в долині Лапедо в центральній Португалії. Проте ця дитина відрізнялася від будь-кого з сучасних людей: її скелет поєднував риси неандертальця і Homo sapiens, кидаючи виклик традиційному уявленню про походження людства.

Відомий як Дитина Лапедо, цей скелет був знайдений у 1998 році. До того часу антропологи вважали, що сучасна людина походила зі Східної Африки та поступово витіснила архаїчні види, включаючи неандертальців, у Євразії. Ця концепція передбачала, що наші предки та неандертальці були окремими видами, які не схрещувалися між собою, і що людська експансія призвела до вимирання неандертальців.

Знахідка Дитини Лапедо спростувала цей сценарій. Вона довела, що сучасні люди все ж таки схрещувалися з неандертальцями, і що гени цих вимерлих гомінідів збереглися в їхніх нащадках. Дитина мала характерні для Homo sapiens підборіддя та внутрішнє вухо, але кремезну будову тіла й кінцівки неандертальця.

Дослідження цього скелета засвідчило, що дитина жила за кілька тисяч років після вимирання неандертальців. Це дозволило припустити, що деякі їхні риси глибоко закріпилися в геномі людства, і що хлопчик був частиною змішаної популяції. Іншими словами, схрещування між неандертальцями та сучасними людьми було досить поширеним явищем.

Це свідчить, що неандертальці не просто вимерли після появи Homo sapiens, а активно об’єднувалися зі своїми сусідами, частково зливаючись із ними.

На момент відкриття ця теорія здавалася радикальною та шокуючою, змусивши деяких науковців заперечувати початкові висновки. Однак у 2010 році теорія про генетичну суміш була підтверджена після секвенування неандертальського геному. Дослідники виявили, що у всіх сучасних неафриканських популяціях зберігається 1-4% ДНК неандертальців, довівши, що наші предки дійсно схрещувалися з цими древніми гомінідами.

З роками наші фенотипи вирівнялися, і зараз ми не маємо характерної статури неандертальців. Проте, як і Дитина Лапедо, ті з нас, хто родом з-за меж Африки, залишаються сучасними гібридами Homo sapiens та неандертальця. Джерело

Comments

Comments are closed.