Головна Новини Політика рада Рада підтримала мобілізацію ув'язнених: як це відбуватиметься
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада підтримала мобілізацію ув'язнених: як це відбуватиметься

Верховна Рада ухвалила законопроект №11079-1 про мобілізацію деяких категорій ув'язнених

8 травня 2024, 15:17
Поділіться публікацією:

У Верховній Раді ухвалили у другому читанні законопроект №11079-1 про добровільну мобілізацію ув'язнених. Крім осіб, які вчинили умисні вбивства, ґвалтівників і педофілів, до лав ЗСУ не зможуть вступити корупціонери, які вчинили злочини проти основ національної безпеки, а також особи, які займали особливо відповідальне становище – зокрема депутати та міністри. Як передає портал "Коментарі", про це повідомила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

Рада підтримала мобілізацію ув'язнених: як це відбуватиметься

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

"Вистояти в умовах тотальної війни проти супротивника з великою кількістю ресурсів можна лише консолідуючи всі сили. Цей законопроект про нашу боротьбу та збереження української державності", — заявила нардеп.

За її словами, у фінальній версії ухваленого законопроекту про мобілізацію ув'язнених, умовно-дострокове звільнення (УЗД) заради служби у ЗСУ дозволили тим, хто вчинив ненавмисне вбивство. Виняток становлять ті особи, які при цьому перебували у стані наркотичного сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

"Також серед прийнятих правок — заборона умовно-дострокового звільнення заради військової служби для тих осіб, хто відбуває покарання за тяжкі корупційні правопорушення, а також для осіб, які займали особливо відповідальне становище. Йдеться про міністрів, депутатів, їх заступників та помічників тощо. Крім цього, заборонили УЗД тим ув‘язненим, які відбувають покарання за те, що посягали на життя правоохоронців", — повідомила Шуляк.

Не дозволять служити у ЗСУ також особам, засудженим за дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, шпигунство, посягання на життя державного діяча, незаконне виробництво, придбання, розповсюдження або зберігання наркотиків.

Для решти, хто потенційно може бути мобілізований, діє однакова умова — до закінчення терміну їх покарання має залишитися не більше трьох років. Ув'язнені, яким залишилося перебувати у в'язницях довше і, тим більше, довічно засудженим, відмовлятимуть одразу без права перегляду.

Згідно з ухваленим законом, засуджені можуть вступити до лав ЗСУ лише за власним бажанням та за рішенням суду. Спочатку кандидат в УДВ подає відповідну заяву, а установа виконання покарань організує йому проходження первинного медичного огляду в закладах охорони здоров'я Державної кримінально-виконавчої служби України, оскільки мобілізують виключно тих ув'язнених, які мають достатній рівень фізичної підготовки та психічно здорові.

Читайте також на порталі "Коментарі" — мобілізація в Україні: чому тепер вибір за суспільством, що відбувається.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини