Провідна неділя 2024 в Україні: традиції, забобони та як правильно вітатися

Провідна неділя, або Радовниця, Гробки, Діди, - це особливий день у календарі українців, коли вони згадують і шанують померлих родичів.
 |  Автор: Мальцева Ольга
Провідна неділя 2024 в Україні: традиції, забобони та як правильно вітатися
Ілюстроване фото / Getty images

Провідна неділя - це важливе християнське свято, яке відзначається в Україні щороку в першу неділю після Великодня. У 2024 році Провідна неділя випадає на 12 травня. Цього дня віряни згадують померлих родичів та друзів, відвідують їx могили, моляться за їхні душі та приносять їм їжу.

Читайте також: Наслідки ракетних атак: в "Укренерго" просять готуватися до відключень світла 8 травня по всій Україні

Традиції Провідної неділі

У цей день за традицією люди відвідують кладовища, у храмах проводиться панахида, а також відбувається поминальна трапеза. 

  • Відвідування кладовища: Вранці у Провідну неділю люди йдуть на кладовище, щоб прибрати могили близьких, посадити квіти та помолитися за їхні душі.
  • Панахида: У церквах служать панахиду за померлими, де можна подати записки з їхніми іменами.
  • Поминальна трапеза: Після відвідування кладовища та церкви сім'я збирається за поминальною трапезою, щоб згадати померлих. На столі зазвичай стоїть паска, крашанки, млинці, пироги та інші страви.
  • Частування: Їжу з поминального столу принято ділитися з сусідами, нужденними та тими, хто не має можливості самостійно приготувати їжу.
     

Забобони

Вважається, що в Провідну неділю душі померлих приходять до своїх живих родичів. Це час, коли можна відчути їх присутність і поговорити з ними в душі.
Не можна давати їжу з могили чужим людям. Вона призначена для померлих і може їм знадобитися.

Читайте також: ISW: Росія обходить санкції, закуповуючи військове обладнання для літаків на $500 млн

Після відвідування цвинтаря потрібно вмитися святою водою. Це допоможе очиститися від негативної енергії та зберегти душевний спокій.
Дощ на Провідну - це сльози померлих за живими. Це народне повір'я, яке говорить про те, що померлі сумують за своїми близькими і моляться за них.

Як правильно вітатися

У Провідну неділю замість "Здрастуйте" прийнято вітатися словами "Христос воскрес!", а відповідати "Воістину воскрес!".

Нагадаємо, Володимир Зеленський записав звернення з нагоди Дня пам’яті та перемоги у деокупованому селі Ягідне. Володимир Зеленський у селі Ягідне на Чернігівщині записав звернення до українців нагоди Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.



Не пропусти інші цікаві статті, підпишись:
Ми в соціальних мережах
x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK