Рада ухвалила закон про добровільну мобілізацію в’язнів

Верховна Рада на пленарному засіданні в середу, 8 травня, ухвалила закон про добровільну мобілізацію окремих категорій ув’язнених. Відповідний законопроєкт №11079-1 у другому читанні та цілому підтримали 279 народних депутатів.

Законопроєкт був ініційований Міністерством оборони й Генеральним штабом, його також підтримало Міністерство юстиції.

В’язні, які захочуть мобілізуватися, зможуть піти в армію за рішенням суду згідно з механізмом умовно-дострокового звільнення.

Встановлена обов’язкова умова – до завершення терміну їхнього покарання має лишатися не більше трьох років. В‘язні, яким залишилося перебувати у в‘язницях довше і довічно засудженим відмовлятимуть одразу без права перегляду.

Така категорія мобілізованих буде проходити службу в спеціальних підрозділах. Адміністративний нагляд за такими звільненими здійснюватиметься командиром військової частини, куди вони потрапляють.

До законопроєкту №11079-1, проголосованого у першому читання 10 квітня, було подано близько 500 правок. З них врахували близько 80, зокрема й заборону на умовно-дострокового звільнення заради військової служби для тих осіб, хто відбуває покарання за тяжкі корупційні правопорушення, а також для осіб, які займали особливо відповідальне становище.

Не можуть бути мобілізовані ув’язнені за злочини:

  •  проти основ національної безпеки України;
  • умисне вбивство двох або більше осіб, або поєднане зі зґвалтуванням;
  • сексуальне насильство;
  • ті, хто має судимість за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152 – 156-1 (злочини проти статевої свободи), 258 – 258-6 (тероризм), частиною четвертою статті 286-1 Кримінального кодексу України (ДТП у стані сп’яніння зі смертельним наслідком), якщо такі судимості не погашені або не зняті в установленому законом порядку.
  •  ті, хто посягав на життя правоохоронців;
  • ті, хто вчинив особливо тяжкі корупційні порушення;
  • ті, хто займав особливо відповідальне становище незалежно від статті злочину (міністри, депутати, їх заступники й помічники тощо).

“Вистояти в умовах тотальної війни проти противника з більшою кількістю ресурсів можна тільки консолідуючи всі сили. Цей законопроєкт про нашу боротьбу і збереження української державності”, – вказала авторка законопроєкту Олена Шуляк (Слуга народу).

З 18 травня в Україні набирає чинності новий закон про мобілізацію, який зобов’язує призовників, військовозобов’язаних і резервістів протягом 60 днів надати до ТЦК свої облікові дані.

Джерело liga

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше